Kaunis kesäpäivä

sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Tilkankadulla

    










Kesäkuun viimeinen päivä. Ilmatieteenlaitoksen Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla on viisitoista astetta. Hellejakson jälkeen tuntuu oikein mukavalta tämä tavallinen kesäsää. Eilen aamulla satoi vähän. Ulkoilimme eilen vain kauppareissun verran, sen lisäksi, että vietimme aikaa myös parvekkeella. Asvaltilla oli märkää sateen jälkeen, mutta hiekkakäytäviltä vesi oli imeytynyt saman tien maahan. Helena teki My Garden -henkisiä akvarelleja ja minä jatkoin Ruostetta. Helena lukee Marko Tapion dekkaria Enkeli lensi ohi. Siinä on hauskaa se, että tapahtumapaikka on Jyväskylä. Kirjailija mainitsee myös Fedor Dostojevskin Karamazovin veljekset ja Ernest Hemingwayn Kilimandzaron lumet. Minä luin vajaa sata sivua Romain Rollandin romaanin Jean-Christophe kolmatta osaa, Matkan loppu. Miesten jalkapallon em-turnauksen pudotuspelit alkoivat. Sveitsi voitti Italian 2 - 0. Joudun valitsemaan itselleni uuden mestarisuosikin, kun Italia putosi. Saksa voitti Tanskan myös 2 - 0.







lauantai 29. kesäkuuta 2024

Tilkankadulla

    











Eilisessä kuvassa on Niemenmäen laidan lampareita rehevine terijoen salavineen. Kävelimme Pikku Huopalahdesta Munkkivuoren ostoskeskukseen. Kaukaa tuttu ostoskeskus, jonka ympärille on rakennettu paljon uutta. Kävimme siellä edellisen kerran yli kaksikymmentä vuotta sitten. Haimme nyt riihiruisleipää, suoraan leipomon myyntikatoksesta. Helena teki akvarelleja eilen aamupäivällä ja iltapäivän aluksi, kun aurinko ei vielä paistanut parvekkeelle. Minä jatkoin Ruostetta. Sitä on koossa kuusikymmentäneljä sivua. Luin Romain Rollandin Jean-Christophe -romaanin toisen osan, Pariisi, loppuun. Edelleen tekstissä puhutaan paljon rodusta, on arjalaisia ja seemiläisiä. Kirjailija on aikakautensa ihminen, joten tekstissä ei ole esimerkiksi opiskelevia naisia eikä sivistyneitä neekereitä. Napoleon ja tutkimusmatkailijat ovat ihanteita. Kolmas osa, Matkan loppu, odottaa. Helena luki Karin Slaughterin kirjan Rikollinen ja otti hyllystämme lukuun Marko Tapion dekkarin Enkeli lensi ohi. Välillä hän näkyi lukevan päiväkirjaani ja toisina hetkinä James Joycen teosta Finnegans Wake.










perjantai 28. kesäkuuta 2024

Tilkankadulla

    










Eilisessä kuvassa on pikkukani lastenhuoneessa Helsingin Korppaanmäentiellä. Emo on lähellä. Kuulostelevat liikenteen ääniä, ratikan kirskuntaa ja ohikulkevien jalankulkijoiden askelten kopinaa. Nyt aamulla Kaisaniemen mittausasemalla on seitsemäntoista astetta. Hellettä luvassa. Eilen aamulla Helena teki useita luonnoksia ja akvarelleja parvekkeella. Niitä oli kuivumassa siellä lattialla ja makuuhuoneen sängyn päällä. Minä jatkoin Ruostetta. Helena luki eilen kotihyllystä Karin Slaughterin dekkarin Rikollinen. Välillä hän luki päiväkirjaotteitani menneeltä keväältä ja James Joycen Finnegans Wakea. Sekalainen lukukirjo. Minä olen loppupuolella Romain Rollandin romaania Jean-Christophe, sen toista osaa, Pariisi. Katkelmalainaus kirjailijan alkulauseesta, keskellä kirjaa, sivulta 280, päivätty tammikuulla 1909: “...tehdä mitään romaania enempää kuin koko muussakaan teoksessani. Mikä tämä teos sitten on? Runoelmako? - Tarvitsetteko tosiaan nimeä? Kun näette ihmisen, kysyttekö häneltä, onko hän romaani vai runo? Ihmisen olen koettanut luoda...”








torstai 27. kesäkuuta 2024

Tilkankadulla

    










Kuvassa on kaksi kissaa Helenan luonnoslehtiöstä. Otan vähitellen näitä kuvia talteen. Eilen kauppareissulla huomasimme kanin piileksivän kädenojentaman päässä Korppaanmäentien rinteen kulottuneella pengermällä. Olisiko etäisyyttä ollut kaksi metriä, ei ainakaan paljon yli. Väittelimme onko se patsas vai elävä? Liikahtamatta ja silmää räpäyttämättä kani katsoi kohti, mutta sitten se väräytti pikku kuonoaan. Melkein hellelukemia ja sää jatkuu samanlaisena. Eilen aamupäivällä Helena teki akvarelleja parvekkeella ja minä jatkoin Ruostetta -fiktiota. Sitä on kuusikymmentä sivua. Helena luki eilen loppuun Leena Lehtolaisen Maria Kallio -dekkarin Pimeän risteys. Minun luku-urakkani Romain Rollandin Jean-Christophen toinen osa, Pariisi on puolessa välissä ja samalla koko pitkä romaani on myös ohi puolivälin. Arvioiden tätä kirjaa näin kesken kaiken pidän sitä kaunokirjallisessa mielessä ei niin hyvänä eikä täydellisenä. Rolland ei julista häiritsevän suoraan, mutta lukija, ainakin minä koen, että minua mestaroidaan. Mietin miksi kirjailijan pitää sanoa tämä kaikki? Ei silti, luen sitä mielelläni, sillä teksti on vanhahtavan hienoa, verkkaista ja henkilöhahmot piirtyvät näin monin vedoin lopulta eläväisinä. Eilen päättyivät miesten jalkapallon em-2024 -kisojen lohkovaiheen ottelut. Yllätyksenä voi pitää, että Georgia voitti Portugalin 2 - 0 ja tämä kisojen ensikertalainen selviytyi pudotuspeleihin. Georgia haastaa neljännesvälierässä Espanjan.

























keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

Tilkankadulla

    











Kuvassa aika kesy orava toissapäivänä Munkkiniemenrannassa. Eilen reissasimme Helsingin Kauppatorille, vilkkaalle kauppapaikalle. Turisteja liikkeellä. Helteinen aamupäivä. Palasimme Esplanaadinpuistoa pitkin ja kävimme Akateemisessa kirjakaupassa ja Cafe Aallossa ennen kuin ajoimme kolmosen ratikalla Meilahden Kuusitien pysäkille. Ei muistettu sitä, että ratikka vie Linnanmäelle ja kyydissä kulki joukko innostuneita ja iloisina häliseviä lapsia hikoilevine vanhempineen. Eron kuuli korvissa, kun matka jatkui heidän jäätyään pois, mäkeä alas kohti Eläintarhaa. Kirjoitin Ruostetta eilen aamupäivällä ja Helena teki akvarelleja. Hän lukee Leena Lehtolaisen Maria Kallio -dekkaria Pimeän risteys ja välillä minun keväistä päiväkirjaani. Minä olen lukenut yli kolmanneksen Romain Rollandin romaanin Jean-Christophe toista osaa, Pariisissa. Rolland puhuu paljon rodusta, puhuu juutalaisista, saksalaisista, ranskalaisista. Rotuasiat pinnalla, muotia selittää niillä asioita. Tänään on muotia jokin toinen seikka, mutta kansa on sama kuin ennen. Voi olla, että fanaattisuus on lisääntynyt, mutta ehkä se on osin näköharhaa. Eilen oli neljä ottelua miesten jalkapallon em-kisoissa. Hollanti Itävalta 2 -3, Ranska Puola 1 - 1, Englanti Slovenia 0 - 0 ja Tanska Serbia 0 - 0. Näissä kisoissa on nähty jo kolme nollapeliä. Toinen pudotuspeliottelupari selvisi eilen, Saksa saa vastaansa Tanskan. Tänään ovat edessä alkulohkojen viimeiset ottelut.


































tiistai 25. kesäkuuta 2024

Tilkankadulla

    











Teimme eilen pidennetyn kirjastoreissun, joka vei Munkkiniemen uimarannalle asti. Hieno hiekkaranta, metsän rajaama poukama, ikävä vain, että vedessä leijui vihreänään sinilevää. Yllätti siksi, koska emme ole huomanneet Pikku Huopalahdessa leväkukintoja. Eilen annoimme, Helena minulle kaksi luonnos- ja päiväkirjalehtiötä ja minä hänelle päiväkirjan, joka ajoittuu helmikuun loppupuolesta huhtikuulle tätä vuotta. Kirjoitin eilen ennen kävelyretkeämme kolme sivua Ruostetta. Olen siinä sivulla viisikymmentäviisi. Helena lainasi kirjastosta Leena Lehtolaisen Maria Kallio -sarjan dekkarin Pimeän risteys, joka on viime vuodelta. Hän luki eilen loppuun Lehtolaisen Ilvesvaaran ja antamaani päiväkirjaa. Kävin läpi Helenan uusimmat luonnokset kertaalleen. Luin varsinaisesti Romain Rollandin Jean Christophen toista osaa, Pariisi. Illalla myöhään seurasimme televisiosta Kroatian ja Italian välistä jalkapallo-ottelua, joka kääntyi pelin lisäajan viimeisellä minuutilla tasapeliksi 1 - 1 ja joka merkitsi, että vielä hetkeä ennen Kroatia oli sijoittumassa lohkokakkoseksi, mutta sitten Italia kiri ohi ja pudotti Kroatian kisoista. Albania vastaan Espanja päättyi 0 - 1. Ensimmäinen pudotuspeliottelupari on selvillä, Sveitsi ja Italia kohtaavat.





























maanantai 24. kesäkuuta 2024

Tilkankadulla

    












Tänään vasta on oikea juhannus. Jussin päivä. Juhlitaan jussia. Helena ja minä juhlimme lisäksi tätä kesäkuun kahdettakymmenettäneljättä yhtenä yhteisenä merkkipäivänämme. Aamu on pilvinen. Kuvassa tiira eilen Helsingin Pikku Huopalahden Tilkantorin rannassa. Eilen oli varsin helteistä myös täällä meren tuntumassa. Kesäkuu kirii loppuaan kohden. Helena jatkoi eilen My Garden -akvarellejaan. Minulla on koossa viisikymmentäkaksi sivua Ruostetta. Aloin lukea toista osaa Romain Rollandin teoksesta Jean-Christophe, Pariisissa. Mitä enemmän olen lukenut Rollandin tekstiä, olen löytänyt siitä aina lisää samaa kuin Marko Tapion kirjoista. Christophe ja Heiskanen ovat sisimmältään oivia toveruksia. Helena luki eilen Leena Lehtolaisen Henkivartija -sarjan dekkaria Ilvesvaara. Illan viimeiseksi seurasimme kuinka Sveitsi ja Saksa pelasivat tasan 1 - 1 em-jalkapallon lohkovaiheen viimeisen kierroksen aluksi. Skotlanti Unkari päättyi 0 - 1. Saksa ja Sveitsi selviytyivät jatkopeleihin, Unkari vertailuun ja Skotlannin kisat ovat ohi.

































sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Tilkankadulla

    











Sunnuntaiaamu valkeni raikkaana. Neljätoista astetta Ilmatieteen laitoksen Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla. Eilen illalla jaksoimme katsoa vain ensimmäisen puoliajan Belgian ja Romanian välisestä jalkapallokamppailusta. Uni kutsui. Kuvassa olen järjestänyt Romain Rollandin Jean-Christophet riviin ja taustalla on käynnissä oleva jalkapallo-ottelu. Eilen Helena teki aamupuolella uusia upeita akvarelleja parvekkeella. Minä jatkoin Ruostetta -fiktiota, jota on viisikymmentä sivua. Helena otti lukuun Leena Lehtolaisen Henkivartija -sarjan dekkarin Ilvesvaara. Hän luki myös James Joycen romaania Finnegans Wake. Luin eilen Rollandin Jean-Christophen ensimmäistä osaa Nuoruus ja arvioin, että saan sen loppuun tänään. Eilen päättyi em-jalkapallon alkulohkojen toinen kierros. E -lohkon tilanne on tasapeli, kaikki neljä joukkuetta ovat kolmessa pisteessä, Romania, Belgia, Slovakia ja Ukraina. Täydet pisteet ovat ottaneet tähän mennessä kolme joukkuetta, Saksan, Espanjan ja Portugalin pelaajat. Löytyykö näistä tuleva mestari?