Kaunis kesäpäivä

keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Kun kuu kääntää kasvot(35)

>>>jatkuu>>>  











Ajattelin myös kuinka monta muuta henkilöä mahtaa olla parhaillaan maassa, jotka ajattelevat ja suunnittelevat lähettävänsä viimeisen viestin tältä planeetalta avaruuden syövereihin? Ihmisiä, jotka kurkottavat ajatuksin ja teoin tulevaisuuteen. Tämä idea ei voi olla vain minun oma keksintöni. Keksinnöt ovat yhteisiä. 


>Sinä jälkeentuleva 3> 


Viisi. Kirjoitinko jossain aiemmin, että nämä aikamäärät voivat olla häilyväisiä. Äsken ylin tiedeinstanssi tarkensi tuoreinta virallista ennustetta: Rangers ei ole viiden päivän päässä, vaan todennäköisempi lukema on neljä. Sama tiedeguru, -neuvosto, viisaiden miesten, anteeksi henkilöiden klubi, jatkoi lohdutonta viestiään sillä oletuksella, että suurella todennäköisyydellä maa on ottanut Rangers -asteroidiin vetovoimayhteyden ja päinvastoin ja joka vaikutus ilmenee lähinnä näiden vetovoimakappaleiden keskinäisen etäisyyden nopeampana kutistumisena.

Tarkoittaa, että se, mikä oli aamulla vielä viiden päivän etäisyys ja nyttemmin, muutama tunti myöhemmin, päiväpituudella mitattuna neljä päivää, voi olla illalla vaikka kolme. Kutistunut kolmeksi. Kuinka paljon ja kuinka nopeasti tämä lyhenemä, ero, mikä onkaan, kutistuu? Varoajat paukkuvat. Ennusteet menevät uusiksi. Roskakorit täyttyvät päivityksissä tähteiksi jääneistä paikkansapitämättömistä ennusteista. Meillä ei ole enää niin paljon aikaa. Mitä jos heitetään yksi porukasta reestä pois perässäjolkottavien susien syötäväksi? Minkä osan maapallosta pystyisi kampeamaan irti?

Ymmärsin, että Rangers on nopeammassa liikkeessä kuin Maa. Muuten ei olisi tietenkään mitään ongelmaa. Toisessa tilanteessa maa ehtisi nopeampana paeta asteroidin alta. Mutta maa liikkuu verkkaisemmin kuin Rangers, joka saavuttaa maata, on saanut sen tähtäimeensä ja kirii välimatkaa umpeen. Kappaleiden väliset ja välille muodostuneet vetovoimakentät toimivat niin, että maan vauhti hidastuu kaiken aikaa hieman ja Rangersin puolestaan kiihtyy.

Eikö tämä tarkoita samalla, että viimeinenkin toive siitä, että maa välttyisi tuholta, on menetetty. Turha elätellä katteettomia toiveita.


Aloin eilen lukea ääneen tallennukseen ja samalla luenta tulostui. Nyt iltapäivällä olen saanut täytettyä tarinan alkuosan aukon. Olen siirtänyt tekstin ja äänitykseni, molemmat, lähetysaineistoni, -koosteeni alkuun ja siitä jatkuu luontevasti kaikki mitä eilen puhuin ja sain aikaan samalla tekstinä päiväkirjatyyppistä pakinointia.

Tarkastelin juuri tuottamaani ja kirjoittamaani. Ymmärrettävää vai ei? Oli tai ei, en aio enkä välitä hioa sitä.

Olen juonut kahvia yllin kyllin ja mietin yhtenä vaihtoehtona lähteä ulos syömään? Olisin sillä tuulella. Nälkä on joka tapauksessa ja se vaatii huomion.

Ennakoin tässä aiemmin, että mistä tietää, vaikka päivän päättyessä maan ja Rangersin välimatka olisi kutistunut kolmeen päivään, mutta ainakin vielä tiedotusvälineet puhuvat neljästä päivästä. Oikeastaan puhe taitaa olla vuorokausista, mutta mitä tarvitsee kenenkään piitata siitä aikaosasta, joka on nukkumista, yötä? Sen verran sillä on merkitystä, että toiset nukkuvat pitempiä yöunia ja toiset lyhempiä, mutta suuressa kuviossa tämä on kai tyhjää spekulaatiota.

Mietin edelleen yhtenä mennäkö ulos syömään vai kokkaisinko jotain? Mietin toisena mitä minun pitäisi ja kuuluisi kirjoittaa ja puhua tähän mikrofoniin ja tallennukseen? Onko tässä järkeä, että kerron päivittäisiä askareitani? Onko minun asiani pohtia asioiden järkevyyttä tai järjettömyyttä? Mitä tietoa jälkeentulevat mahtaisivat kaivata? Mille olisi heille eniten käyttöä?

Samat kysymykset ja seikat askarruttavat, palaavat ja palaavat.

Rajalliset resurssit määrittävät aihealueen rajat.

Mietin kaksi sekuntia. Olin hiljaa toiset kaksi ja tiedotin: ”Viesti maan päältä: Maapallolla, joka on planeetta Maa Aurinkokunnassa ja osa Linnunradan galaksia elää vuonna 2028 noin kahdeksan miljardia ihmistä, jotka ovat osa luontoa, mutta eivät enää saumattomasti sen osia.”

Kuuntelin tämän henkäyksen. Huokaisin. Mitä tarkoittaa 2028? Heikäläisten korvissa, jos heillä on ne? Ajanlasku alkaa Kristuksen syntymästä. Minkä Kristuksen? Entä miljardi? Miljardi on tuhat miljoonaa. Mikä on miljoona? On mikä on.

Ymmärsin lohduttoman selvästi kuinka mahdottomaan urakkaan olin sotkeutunut, ottanut vaivoikseni ja kuinka mahdotonta on kuvitella, että kukaan maapallon ulkopuolinen voisi ymmärtää meidän käsitteistöämme? Me olemme luoneet ne itsellemme ja itseämme varten. On vain syntynyt vuosituhansien kuluessa sanoja ja käsitteitä ja merkityksiä. Mikä on luonto? Selitäpä se?

Taidan tarvita aikalisän. Laitan menemään viestin Rangersiin: Odottakaa hetki. Eli tämä uusin viesti tarkoittaisi sitä, että uskon Rangersin olevan muuta kuin kivinen, älytön asteroidi. Kivelle voi puhua ja viestiä, mutta ei kannata luulla, että kivi ymmärtää. Onko meidän ihmisten osa jäädä ymmärryksen ulkopuolelle? Meillä oli viesti, mutta ennen kuin edes sanallistimme sen, tiesimme, että kukaan muu ei voi ymmärtää jorinoitamme. Voimme puhua korkeintaan jumalille. Jäävätkö jumalat viimeiseksi?

Jumalat, nuo vieraista aurinkokunnista tulleet muukalaiset.

Aa niin kuin Andromeda, tuli juuri mieleen. Ehkä se tuli siitä, kun määrittelin sijaintimme avaruudessa, planeetta aurinkokunnassa, joka on osa Linnunrata -nimistä galaksia. Naapurigalaksimme, yksi niistä, on Andromeda. Vastoin kaavamaista, ilmeisesti vanhentunutta käsitystä tai tietoa, jonka mukaan oli alkuräjähdys ja siitä lähtien avaruus on alkanut laajeta ja kaikki loittonee kaikesta, tämän vastaisesti Andromeda ja meidän Linnunratamme lähestyvät toisiaan. Sillä ei ole merkitystä kumpi lähestyy kumpaa eikä väliä ole muutenkaan koko asialla kuin siinä mielessä, että voi kysyä onko Rangers peräisin kenties Andromedasta?

Väittäisin, että siitä on kahdeksan vuotta - tämä sama lukema kahdeksan toistuu - kun luin lehtiartikkelin, avaruusaiheisen artikkelin, jossa esitettiin arvio tai arvaus, että ehkä nämä kaksi galaksia ovat jo alkaneet törmätä ja lomittua ja vaikuttaa toisiinsa. Galaksien varsinaiset, tiheät ytimet ovat vielä varmaan miljoonien valovuosien päässä toisistaan, mutta niiden etäisimmät haarat saattavat yltää silti naapurigalaksin ja -galaksien reviireille ja tehdä siellä väistämätöntä muutostyötään. Soluttautua.

Eli Rangers voi olla tällainen kaukotuliainen. Edelleen pysyn mahdollisuudessa, että Rangers voi olla miehitetty avaruusplaneetta, joka on peräisin muualta omalta Linnunradaltamme, mutta lisään, että yhtä hyvin Andromedasta tai mistä päin hyvänsä. Mistä kaukaa muukalainen on? Mistä kaukaa muukalaiset ovat tulossa? Pitäisikö meidän tietää jotain siitä avaruudellisesta kohteesta?


Alkoi sataa. Sen kuuli, vaikka luurit olivat päässä korvilla ja lisäksi näin ikkunasta sateen vihmovan harmaana, harmaina viiruina ja yksittäisten pisaroiden mutkittelevan ja juovittelevan ikkunalasia alas. Sade oli ennallaan. Television sääuutisissa erottui kartalla, että Suomi kuului laajaan, yhtenäiseen matalapaineen rintamaan. Vei pienen tovin ennen kuin käsitin, mitä se tarkoitti: Emme nähneet taivasta, taivaalle tällä hetkellä sen paremmin yöllä kuin päivällä. Meiltä meni paras ohi. Olimme taivaspimennossa. Kahden seuraavan vuorokauden aikana taivas tulisi olemaan ennusteen pohjalta näillä leveysasteilla paksun pilvipeiton kattama. 

>>>jatkuu>>>




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti