Kaunis kesäpäivä

maanantai 29. kesäkuuta 2020

Terveisiä Taavetista

29.6.2020  



Arjen avaus näin sään suosiessa. Aamu-uinnin jälkeen pakkasin reppuun kaiken tarpeellisen, vesipullo, muovikassi, leikkurit, kyypakkaus, savettia, normaalit kännykkä, aurinkolasit ja avainpussukka, puin hupparin, farkut, villasukat ja kumisaappaat. Poljin metsätielle, jätin pyörän seisomaan tienoheen ja verotin tiheästä koivikosta kahden vastan tarpeet.

Kun palasin kotiin päin, kettu juoksi edellä tien poikki ja risteyksen yli. Hyväkuntoisen, hyväturkkisen näköinen eläin. Se vilkaisi risteyksessä sivulleen. En tiedä olisiko se odottanut, jos sieltä olisi tullut auto?

Kaksikymmentäkolme vuotta sitten meijerillä asuessamme keräsimme kesällä mustikoita kuutostien pohjoispuolelta. Se oli hienoa nummimaastoa. Nykyisin siitä menee tie. Samana kesänä poljin muutaman kerran kirkon vieritse, kirkkomäen yli Suo-Anttilan suuntaan ja patikoin sopivasta kohtaa polkua pitkin Suursuon laitaan keräämään hilloja. Tänä vuonna korvasienten aika ehti mennä meiltä ohi, mutta onneksi mustikat, hillat, puolukat ja sienet vasta odottavat poimijaa.


30.6.2020

Nokkoset jäivät mainitsematta. Meillä on kuivattuja nokkosia kahden vuoden tarpeet. Tänä vuonna emme ole keränneet niitä. Nokkoset, joita meillä on kaapissa, on poimittu Lappeenrannan Rutolasta, rappeutuneen ja raunioituneen ylivientilaitoksen takaa.  


Nyt tiedämme rakennuksen virallisen nimen, kiitos Hilkka Mattilan kirjan Tukkien matkassa.

Olemme pyöräilleet useampana vuonna alkukesästä Rutolan Rännikorpeen, tehneet retken sinne, repussa mukana termospullossa teevettä, leipää ja keitetyt kananmunat. Olemme istuneet rannalla pölkyillä, katselleet veden liplatusta, kuunnelleet lintujen liverrystä ja taustana olevaa Mikkelintien autoliikennettä.

Muutaman kerran olemme jättäneet polkupyörät ylivientilaitoksen luo ja kävelleet tien ali ruohottunutta traktorinuraa vanhalle ampumaradalle ja nauttineet teen ja eväät siellä. Palatessamme olemme poimineet pussilliset nokkosia.


1.7.2020

Heinäkuu alkoi suomalaisessa kesäsäässä. Kolmetoista astetta, sataa ja tuuli taivuttaa puiden latvoja. Parvekkeelle pitää lisätä huppari t-paidan päälle.

Jatkan puolukoista: Vielä pakkasessa olevat puolukkamme ovat viime syksynä kerättyjä ja siis Lappeenrannan puolukoita. Kaupunkipuolukoita.

Puolukkapaikkoja pitää etsiä samoin kuin mustikka-, hilla- ja sienipaikkoja. Sienet ovat marjoihin nähden vaikeampia löydettäviä, mutta hakatuissa metsissä tai raiskoissa ovat toisinaan myös mustikat ja puolukat hakusessa.

Toukokuussa, reilu vuosi sitten, löysin heti toisella metsäreissulla erinomaisen korvasienipaikan. Reppu täyttyi. Heinäkuussa viime vuonna hain mustikat samalta metsänkohdalta, jossa olin kerännyt niitä monena vuotena. Syksyn puolukat löysin läheiseltä, pari vuotta aiemmin kaadetulta hakkuuaukealta. Uusi löytö.

Eilen Helena teki pullataikinan ja leipoi puolukkakimpuroita, pieniä puolukkapiiraita kahvin kanssa.


2.7.2020

Hellat ovat asunnoissa vakiovarusteena. Jossain lööpissä oli äskettäin juttu, jossa hellan ovessa oleva lasi oli särkynyt. Vanha juttu. Meille se tapahtui viisi vuotta sitten. Uusi hella, uudistuotantona saneerattu kerrostalo ja kaikki reilassa. Helena laittoi hellan uunissa pannukakun. Se oli testi, joka kertoo hellan ruuanlaitto-ominaisuuksista. Pannari oli valmis. Se oli nostettu tiskipöydälle alustalle. Helena oli ottanut oman palansa lautaselle ja minä olin ottamassa omaani, kun vieressä pamahti. Paksu lasi pamahtaa räjähtäessään säpäleiksi. Pamaus ja rahina ja helinä, kun lasimurskaksi kajahtanut uunin ovenlasi valui lattialle.

Tuorein hankaluus hellan kanssa oli lapsilukko. Uunin luukku ei auennut. Piti auttaa veitsellä, että saimme makkarat ulos. Kun uuni oli jäähtynyt, tutkin tilanteen. Yksinkertainen patentti, jossa on uuninoven yläreunassa peltisuikale ja sen keskelle on laitettu metallitappi, joka menee pellissä olevan reiän läpi ja kiinnitetään kiristysprikalla ja mutterilla. Tappi oli vahva, mutta pelti oli kiertynyt mutkalle. Irrotin peltisuikaleen, ruuvasin tapin pois, laitoin talteen, oioin pellin ja kiinnitin takaisin. Luukku aukeaa ja menee kiinni ja aukeaa uudestaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti