Kaunis kesäpäivä

lauantai 15. elokuuta 2020

Terveisiä Taavetista

 15.8.2020  



Nurmikolla sienet tervehtivät elokuun aamua, toiset vielä virkeinä ja toisissa mailleen menneen patinaa. Poljimme niiden ohi Ala-Kivijärven uimarannalle. Siitä on yli viikko, kun uimme siellä viimeksi. Pilviä oli taivaalla, mutta ne häipyivät taivaanrantaan ja aurinko tuli esiin.

Taavetin Linnalantie oli hiljainen näin lauantaivarhaisena, mutta kuutostien kumu kuului.

Aloittelemme arkea viikon autoloman jälkeen. Totesimme, että ajomatkaa kertyi yli tuhat kilometriä. Auto tuli sinuiksi, ei siinä, mutta enpä tiedä, en ottaisi sitä silti jokapäiväiseksi kaveriksi. Kävelen mieluummin tai pyöräilen, kuljen kevein kantamuksin tai ainakin vähemmin huolin. Ja huollettavin.


16.8.2020

Taidamme olla hullaantuneet juniin muun kumman ohessa.

Eilen teimme päiväkävelyn alas radalle, asemalle. Kukko kiekui. Talojen ja pihapuiden välistä pilkotti tuleentuva viljavainio. Tulin ajatelleeksi niitä ääniä, joita kuuli ennen aikaan maatalon pihassa: Kukko kiekui, kanat kaakattivat, siat röhkivät, lehmät ammuivat, lampaat määkivät, hevonen hirnui, kissa naukui ja koira haukkui.

Asemalla näimme ensin lännestä tulevan, pitkän tavarajunan ja viisi minuuttia myöhemmin meni ohi yhtä pitkä puujuna, tyhjänä tulossa idän puolesta.

Eilen illalla taivas selkeni, pimeä lankesi varhain ja näimme tähtien syttyvän. Jupiterista en ole maininnut ehkä aiemmin, mutta se näkyy, kun menee ulos meidän kerrostalon pihalle, muita, oikeita tähtiä kirkkaampana ja isompana eteläisen taivaanrannan yläpuolella. Eilen tuli uutena havaintona Mars. Helena huomasi sen idän taivaalla. Arvelin ensin, että se voi olla lentokone, joka oli nousussa, mutta ei, se pysyi paikallaan. Almanakassa on planeettojen kohdalla neljän suurimman, meille Maahan paljain silmin näkyvien planeettojen nousu- ja laskuaikoja ja erikseen yhteenveto niiden näkymisestä koko vuoden osalta.

Sunnuntaiaamu nummella. Eli Kelveläntien varrella, Näkötorninmäellä tai sen kupeella. Eiköhän sitä voi nimittää nummeksi?

Löysimme kuivakoita kanttarelleja spagettikastikkeeseen, mustikkaa ja puolukkaa. Luulen, että kaksi hirvikärpästä hurahti korvanjuureen. Toinen taisi lähteä heti pois ja toinen hävisi, kun vedin kammalla hiusten läpi.



17.8.2020

Seuraava Kaunis kesäpäivä -blogissa julki tuleva fiktio on nimeltään Me puhallamme kynttilöitä. Se on vielä kypsymässä, mutta kerron siitä: Aihe valtasi minut kaksi ja puoli vuotta sitten. Kirjoitin reilun sata sivua pitkän käsikirjoituksen ja lähetin tekstin maailmalle kokeilemaan onneaan. Onni ei ollut myötä. Korjasin käsikirjoitusta ja se kutistui melkein kolmanneksen. Edelleen ei herättänyt suurta kiinnostusta eikä intohimoja.

Keväällä luin Me puhallamme kynttilöitä läpi ja totesin, että se vaatii parannuksia. Nyt kesällä, kun alkoi tuntua, että laitan tämän tekstin blogiin, tein ja teen vielä näitä parannuksia ja jaottelin tekstin sopiviksi annoksiksi. Kuvittelin, että voisin laittaa julki tänään ensimmäisen osan, mutta siirrän sen tuonnemmaksi.


18.8.2020

Eilen iltayöstä seurasimme jänistä, joka ylitti tienristeyksen ja söi puputti herkkupaloja ojanpenkalta. Sitten huomasimme linnun istumassa Vallitien asvaltilla. Se oli liian pieni harakaksi, mutta jotenkin outo verrattuna rastaisiin. Päädyimme oletukseen, että se oli jokin pieni haukka. Se asettui asvaltille ja teki syöksyjä siitä hyönteisten perään ja palasi takaisin tielle. Tänään tutkin lintuopasta ja sen perusteella lintu saattoi olla nuolihaukka. Sen ravintona mainittiin myös lepakot ja niitähän on jahdattava pimeällä.

Kävin yöllä puoli kolmen aikaan parvekkeella. Yksi tähti itäisellä taivaalla vei heti huomion: Venus. Luin aamulla almanakasta, että Venus siirtyy Kravun tähdistöstä Orionin tähdistöön ja lähestyy loppuvuodesta aurinkoa ja katoaa näkyvistä.

Aamulla puoli kuudelta lämpötila oli vain seitsemän astetta. Vallitien toisella puolella oli kaksi jänistä viettämässä aamuhetkeä. Helena haki kameran. Kun hän laittoi sen päälle, kamerasta pääsi rapsahdus ja saman tien molemmat jänikset hypähtivät muutaman askeleen, mutta jäivät sitten kuulolle.

Pyöräilimme Tervalamminsuolle, Puukylän puolelle. Mustikoita, muutama puolukka, yksittäisiä kanttarelleja, kangastatti ja jokunen rousku.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti