Kaunis kesäpäivä

sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Terveisiä Taavetista

  












Kaksi kuukautta jouluun. Tänään aamuviideltä on Taavetissa kolme ja puoli astetta pakkasta. Kiitos ”hikkaj”:lle saadusta lukuvinkistä ja terveisiä. Helena luki jo aikaisemmin ja minä hitaampana perässä Kalle Päätalon Iijoki -sarjaan kuuluvan teoksen Pato murtuu. Se oli kuudeskymmenesensimmäinen tänä vuonna lukemani kirja. Pidimme molemmat kirjasta. Siinä oli enemmän draamaa ja erilaisia kirjallisesti antoisia tapahtumia kuin esimerkiksi kirjassa Oman katon alle. Muun muassa Kallen avioliitto Lainan kanssa päättyy Pato murtuu -teoksen sivuilla. Kalle tekee rakennusmestarin töitä ensin reissutöissä ja sitten Tampereen keskustassa. Pariskunta hankkii käytetyn auton, heidän ensimmäisensä. He tekevät porukalla sillä sukulointimatkan Taivalkosken Jokijärvelle ja paluukyydissä Riitu -äiti matkaa kyläilemään poikansa eroa kyräilevään huusholliin. Kallen Aune-sisko tulee kesällä Tampereelle ja asumaan veljen perheessä. Joka viikon lauantaina Kirvestiellä saunotaan niin ikään porukalla. Kirjassa on myös koira, Tessu, jonka Kalle ennen lopullista avioeroa lupaa ja antaa reissutyömaan kortteeri-isännälleen metsästyskoiraksi. Loppupuolella kirjaa vilahtaa sivuilla Leena, tasainen ja rauhallinen, vaalea neiti-ihminen. Aika ajoin kirjassa on mainintoja Kallen kirjoitusharjoituksista tai harmitteluja siitä, että hän ei ole päässyt novelliensa laitaan.



4 kommenttia:

  1. tuavettilaiset

    Kopaskaapa tätä Kallen Nälkämäkeä: https://hikkaj.blogspot.com/2016/03/kutkansa-kullakin.html

    En ole liittänyt sitä kirjaa tuohon Iijoki-sarjaan Kirjavinkeissä, koska eivät virallisesti laske sitä sinne kuuluvaksi, päinvastoin kuin Kalle itse.
    Nälkämäessähän Kalle esiintyy Matti Liekona = siksi Nälkämäki kai on tavallaan kuin 'lehtolapsi'.

    Tiukkaa, jos hauskaakin menoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Aloin lukea Ritva Ylösen kirjaa Kalle Päätalo kirjailijan elämä. Luetaan muuta ja varsinaisesti Kallea jatkossa. Helena lisäsi, että hän lainaa Nälkämäen huomenna. Hyvää syksyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kahtopa tuonne, josko jotain osviittaa löydät siitä minne olet Ylösen kelekassa menossa: https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/kalle-paatalo-kirjailijan-elama/

      Kaunista aurinkoista pyhäpäivää sinnekin!

      Poista
  3. Kävin lukemassa arvostelun Ylösen kirjasta. Tutkija on tutkija ja kateelliset aina kateellisia. Haen taustaa samalla suodattaen pois joutavuuksia. Saan keskitettyä Kallen aikaa, niitä vuosia ja ympäristöjä, jos siellä Ylösen kirjassa on tätä yleismaailmallista tietoa? En tiedä lukematta. Etu- ja takaliepeessä oli mahtava työmiehen kirjanpito. Hyvää pyhää.

    VastaaPoista