Kaunis kesäpäivä

keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Päiväkirja

22.4.2020
Lisään viidennen näytetekstin Tipit -fiktiosta.
Kaksi kirjaa luvun alla: Vilho Nenosen Tavattiin Brondalla, 1981 julkaistu muistelma taiteilijakahvilasta, joka toimi 20- ja 30-luvulla Etelä-Esplanadilla, Helsingissä ja sulki ovensa 1949. Se on yöpöytäkirjana ja ääneen olen lukemassa Stephen Kingin uusinta Laitos -kirjaa. Lahjakirja, jonka sain hiljattain. Aloitin sen lukemisen eilen iltapäivällä ja ensimmäiset kuusikymmentä sivua olivat viihdyttäviä ja nautittavia.


23.4.2020
Kaksi tiikerintaljaa -fiktio, joka on paisumassa kohti romaania, ainakin pituudeltaan, on sivulla satakuusitoista. Jatkan sitä kuuliaisena saamilleni neuvoille. Tai yksi neuvo: Jatka. Plus lisäys: Älä muuta tyyliä.
Koska olen kirjoittaja, en kirjailija, olen sitoutumaton. Voin miettiä mihin kirjallisuus menee? Voin miettiä mitä kirjallisuus on ja mikä on sen tarkoitus?







Katsoimme toissailtana tuoreen dokumentin Richardista – sukunimeä en muista – kolme vuotta sitten kuolleesta taiteilijasta, joka maalasi hahmoja muun muassa New Yorkissa eri kaupunginosien katujen varsille, seiniin, teki eräänlaisia graffitteja. Ne ovat ilmaisia. Ne pysyvät sen aikaa kuin aika sallii. Ne ovat kulttuuria, kulttuuria kuvina, kuvia. Mietin voiko blogin kirjoittaminen olla uutta kirjallisuutta? Tiedän – nostan kädet pystyyn antautumisen merkiksi ja tyynnyttääkseni ennakkoon tuohtuneet ja kärkevät vastalauseet – tämä ajatus ei ole uusi eikä omaperäinen. Ajattelenpahan vain.


24.4.2020
Postissa oli noudettava lähetys: James Joyce Finnegans Wake ja David Foster Wallace Infinite Jest. Jes.
Kirjoittaja on hämähäkki. Hämähäkki pudottautuu yhden siiman varassa tuulen riepoteltavaksi, saa haparoitua kiinni jostain oksasta tai lehdenkannasta, havunneulasesta, ikkunanpielestä, pienasta, saranantapista, sillankorvasta, veneenhankaimesta, kiinnittää siihen siiman toisen pään ja alkaa vahvistaa syntynyttä yhteyttä. Ajatus kutoutuu, se verkostoituu, kytkeytyy eri suuntiin ja vaikka se on uusi ja erilainen, tuloksena on silti sama hämähäkinverkko kuin aina.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti