Kaunis kesäpäivä

tiistai 28. huhtikuuta 2020

Tipit(7)

Näyteteksti 7 - vuodelta 2020, lisätty 28.4.20

>>>jatkuu>>>

Neljä: Mikään ei ole kuin ennen

Hesarin jono venyi kiemuraisena puoliväliin korttelia. He ohittivat ja pääsivät sen päähän ja ottivat oman paikkansa. Mies intiaanihatussa, lammasvuorellinen farkkutakki päällä ja jaloissa kuluneet farkut ja buutsit työnsi hapsuin koristeltuja lastenvaunuja, jotka olivat selvästi tavarankuljetusrattaat, mutta silti samalla lastenvaunut ja mukana täysikokoinen corgi pembroke, jonka turkki oli harjattu ja jonka turkkiin oli solmittu kiinni samanlaisia hapsuja kuin vaunuihin, sidottu jossain järjestyksessä tai sitä vailla.
He valtasivat paikan jonon viimeisinä, hännillä, pysähtyivät siihen ja hetkeä myöhemmin heidän taakseen tuli kaksi Isännän ikäpolven naista ja Corgi haistoi pohjimmaisena viinan, sekaantuneena vuotovereen ja jotain imelämpää ja mehukkaampaa. Isäntä ei ollut ottanut esiin juomakanisteria ja kippoa. Corgi oli oppinut, että jakelujonossa ei asetuttu tavanomaisesti aloilleen, leiriydytty, vaikka se oli ensin samanlaista seisovaa paikallaanoloa.
Monikuinen?” toinen tuoksahtavista naisista kysyi. Ääni oli rohea ja samanlainen kuin miehen.
Isäntä ei vastannut. He eivät olleet liikkeellä, menossa, joten tämä oli pätevä käyttäytymismalli.
Hei?” nainen kysyi uudelleen. ”Puhuin sulle. Kuuroko sä olet? Minkä ikäinen lapsi on?”
Isäntä ei vastannut, ei kääntynyt, ei katsonut naisia. Ei toista eikä toista. Isäntä oli erottautunut tästä olotilasta. Corgi ei tiennyt minne ja mitä Isäntä katsoi, osan aikaa jonon ohi eteenpäin, osan aikaa ajoradalle ja sen yli, mutta Isäntä ei katsonut naisia jonossa takanaan eikä muita takana odottavia, joita oli tullut lisää ja tuli kaiken aikaa. Isäntä ei puhunut itse eikä kuullut tai välittänyt kuulla muita.
Pyöräytä sätkä. Sulla on maailman näppärimmät sormet”, roheaääninen nainen sanoi. Corgi ei tiennyt kelle vai puhuiko hän itsekseen, mutta sitten se huomasi, että toinen tuoksunaisista otti pussin esiin ja alkoi näpertää jotain siellä piilossa, pyöritteli ja käänteli, rapisteli, nosti pussin naamansa peitoksi, pysyi niin hetken, tukka heilahti, laski pussin takaisin alemmas eteensä ja ojensi jonkin valkoisen pötkylän roheaääniselle.
Tänks”, tämä sanoi.
Corgi-Lukukoira-Nuku oli seurannut Isännän ja muun ympäristön ohella erikseen koko ajan naisia ja näiden tekemisiä siinä aivan takana, kosketusetäisyydellä ja naiset olivat luoneet molemmat katseita siihen, katsoneet Isäntää ja lastenvaunuja ja Corgia. Katseet kiersivät kohteesta toiseen ja seuraavaan. Päättymätön katseiden kierto. Se keskeytyi välillä ja alkoi uudestaan: Isäntä, lastenvaunut, Corgi.
Hienot vaunut. Toivon, että mulla oli tollaset samanlaiset, kun mä olin viaton.”
Nainen puhui itsekseen. Savu pöllähti. Se oli hyvää tupakan hajua. Se suikersi Nukun kuonoon. Pian toinen nainen laittoi myös palamaan. Corgi piti naisia silmällä, Isäntää ohessa ja jonon ohi kulkevia jalankulkijoita. Katsomista oli paljossa. Jonossa oleminen oli rauhatonta. Se teki levottomaksi. Corgi uskoi, että jokin toinen koira, tottuneempi tai eriluonteinen, olisi pystynyt ottamaan lunkimmin, asettunut pitkäkseen tai torkkumaan, mutta sen hermot eivät sallineet sitä.
Jos mulla olisi koira”, roheaääninen nainen aloitti, keskeytti, imi välillä savut ja jatkoi: ”En ymmärrä tuollaisia rusetteja.”
Ei ne ole rusetteja”, toinen tiesi.
Mitä sitten?” roheaääninen kysyi.
Nauhoja.”
Aivan sama.”
Joku mies pysähtyi heidän kohdalla, Isännän eteen. Corgi kiinnitti huomion tähän. Mies huojui silmin nähden, mitteli katseellaan Isäntää, vaunuja, koiraa, jonottajia edessä ja takana, mietti ja yritti sanoa jotain. Tämä ei ollut sulavasanainen mies, Corgi totesi mielessään.
Hei, täällä on vauva mukana. Päästäkää se jonon ohi.”
Vitut päästetään!” miesääni huusi takaisin. Corgi-Lukukoira-Nuku ei nähnyt matalana huutajaa.
Roheaääninen nainen Nukun takana naurahti ja vastasi huutelijalle: ”Tarkoitatko, että me pääsemme etuilemaan?”
Vitut!” huutaja huusi taas ja rohearöheä nauroi edelleen. Siitä oli hauskaa. Ääni oli sama karhea.
Ovet aukesivat ilmeisesti jossain näkymättömissä, koska jono nytkähti ja pääsi liikkeelle. Corgi valpastui, kun Isäntä tointui turtumuksesta, tarttui lastenvaunujen sankaan ja siirsi niitä vierellään ja viistosti edellään. Nuku, jonka hihna oli kiinni vaunuissa kulki, töpötti mukana. Asvaltilla ja seinustassa oli paikoin hyviä tuoksuja, mutta se ei pyrkinyt haistelemaan niitä, sillä jonottaminen ei sallinut sitä.
He kulkivat pienen matkan, pysähtyivät ja kulkivat taas. Kulku oli nytkähtelyä, eteenpäin verkalleen muutaman metrin, pysähdys ja taas eteenpäin muutaman metrin. Tämä jono oli erilainen kuin ratikassa, kun Corgi oli kulkenut Emännän ja Tyttöjen kanssa ratikassa. Silloin jono alkoi katoksen vaiheilta ja kun ratikka oli tullut ensin melkein päälle, tullut kirskuen ja kalisten, sen jälkeen jono oli vienyt sisälle ratikkavaunuun ja siellä oli jonotettu niin kauan kunnes ovet avautuivat ja tuli oma vuoro ja he lähtivät ratikasta ulos. Nuku ymmärsi, että siinä oli tärkeää ajoitus.
Jonottaminen kuului arkipäiväisyyksiin. Nuku oli nähnyt esimerkiksi kaupan edessä, että Emäntä joutui kassajonoon sillä aikaa, kun Tytöt olivat huolehtineet siitä Emännän ollessa asioilla. Jono oli vuoron odottamista ja omalla vuorolla sai tehdä sen mitä piti, mutta ei muuten.
Hesarin pitkä jono meni eteenpäin nytkähtelevänä mutkitellen ja polveillen ja Nuku haistoi koko ajan monenmoisia hajahduksia. Parissa tapauksessa se veti vainua myös pahasta kuolemasta, kalman läheisyydestä ja se uikahti hieman, vaikka vaikeni saman tien.
Isäntä ei sanonut tällä kertaa mitään, mutta roheaääninen nainen puhui. Hän taisi olla yksi niitä suupaltteja, joista Isäntä oli maininnut.
Anteeksi koira. Astuinko hännälle?”
Kukaan ei vastannut eikä sanonut mitään. Se taisi harmittaa tai ärsyttää roheaa: ”Jo on puheliasta porukkaa. Täällä ei ihminen saa ääntään kuuluville.”
Edelleen kukaan muu ei puhunut. Tai joku puhui jonossa taaempana, mutta se oli vain selkiytymätöntä puheen ääntä.
Jono kiersi syksyisen paljaitten puitten ali, ohi puisen kioskin ja tuli ovelle. Siinä Isäntä pani vaunujen jarrut päälle ja komensi Nukua: ”Paikka.”
Paikka”, roheaääninen nainen kertasi, vaikka Corgi-Lukukoira-Nuku kuuli ja ymmärsi Isännän viestin.
Toivottavasti saat koiranmuonaa”, rohea jatkoi puhetta, meni sen jälkeen sen toisen naisen kanssa ohi. Sen jälkeen meni laiha, puhumaton nainen, kaksi miestä, molemmat puhumattomina, vanha, kallisteleva mies, joka levitti pahaa hajua. Kukaan ohittajista ei puhunut. Joku katsoi koiraa. Jokaisen kohdalla Nuku kurotti kuonoa lähemmäs, mutta jono meni ohi huomioimatta. Silti Nuku ei osannut istua aloilleen eikä panna pitkäkseen. Se jatkoi peliään, kurotti kuonoa lähemmäs aina, kun joku ohitti sen läheltä. Ei huomiota. Jono meni ja kukaan ei huomioinut, kukaan ei puhunut.
Isäntä palasi sisältä kassin kanssa, sulloi sen vaunujen koppaan sisälle ja käänsi vaunut. Jono kulki vastaan. He menivät jonon läpi muutaman kommentin kanssa, tulivat kadun laitaan, odottivat hetken ja jatkoivat sen yli.
Päivän saldona saimme erinäisiä hiutaleita, kauraa, moniviljaa, mannasuurimoita, näkkileipää, reikäleipä, hernekeittopurkki, mätitahnaa, mitä vielä. Jotain oli vielä, se oli makaronia, kelpaa olla ja elää. Sokeria. Kaikkia sattumia. Päiväykset ovat köyhän onni ja ilo. Anna meidän pitää päiväyksemme.”
Äidin talo oli siinä lähellä. Sen paikan nimi oli Vastapäätä. Heti kun Isäntä kiskoi ulko-oven auki, kuolemanhaju huojahti vasten Corgin kuonoa. Se oli vahva, ehdoton. Se sai kareet nousemaan selkään. Corgi pani tassunsa tanaan ja alkoi vastustaa.
Hei”, Isäntä sanoi.
Hei”, uudestaan, kun Nuku pani yhä vastaan.
Taas Nuku ei ymmärtänyt miten he menivät ovesta rappukäytävään sisälle, sillä se piti tassut tanassa kaiken aikaa ja piti yhä eikä välittänyt, vaikka Isäntä kiskoi kuinka hihnasta. Kurkkua kuristi, se ei saanut henkeä, mutta mikään ei saisi sitä tulemaan peremmälle.
Hei”, Isäntä sanoi kolmannen kerran ja Nuku kääntyi ja yritti kiskoa lastenvaunuja ja Isäntää pois, takaisin ulos kadulle, mutta Isäntä ei hellittänyt. Kaksi itsepäistä piti puoliaan.
Mikä siellä kiinnostaa? Haistoitko jonkin nartun. Tyhmä. Sinä olet narttu.”
Isäntä irrotti hihnan lastenvaunujen sangasta ja Nuku luuli hetken, että he menisivät ulos kahdestaan, hieman huilimaan, mutta isäntä sitoi hihnan lyhyelle kiinni patteriin, irrotti kätensä, otteensa ja katsoi kuinka pitkälle Corgi pääsi. Hihna ylsi yli metrin ovelle päin ja Corgi käytti koko sen metrin.
Pysytkö sä siinä? Voiko sut jättää siihen yksin?”
Isäntä katsoi hakien ympärilleen, mutta rappukäytävässä ei ollut muita, joten Isännän katse palasi Nukuun, joka seisoi kaikilla neljällä tassullaan, veto päällä ja katsoi yhtä aikaa ulko-ovea ja Isäntää. Se seisoi puoliksi menossa.
Pysytkö sä siinä, vaikka joku tulisi tuosta ovesta?”
Corgilla ei ollut kieltä millä vastata. Vaikka sillä olisi ollutkin, se ei olisi tiennyt mitä vastata? Jos se vain pääsisi irti, se karkaisi heti ovesta ulos. Se ei kestänyt tätä olotilaa, tätä rappukäytävää, tätä pakahduttavaa kuoleman löyhkää. Se nosti kuonoaan hieman ja ulvahti.
Hiljaa!” Isäntä älähti.
Corgi-Lukukoira-Nuku ulvahti uudelleen, surkeana, voimatta muuta.
Kita kiinni! Hiljaa!”
Se toimi kuitenkin. Hyvä. Isäntä tarttui uudelleen talutushihnan vetopäähän, aukoi sen solmusta, pyöräytti sen lastenvaunujen kahvaan kiinni, mutta teki siihen tällä kertaa lisäksi varmistavan solmun. Sen jälkeen he palasivat rappukäytävän ovesta kadulle ja pysähtyivät siihen.
Voi ihme. Sanopa mitä me teemme nyt?” Isäntä kysyi itseltään, Corgilta ja kaikilta. Mikään ei vastannut. Isäntä katsoi jalkakäytävää oikeaan ja vasempaan, koiraa, joka vastasi katseeseen, tuijotti kirkkain silmin, suu auki, vaaleanpunainen kieli roikkuen, katsoi ja odotti.
Mitä me teemme nyt?” Isäntä toisti ja sama uudestaan: ”Mitä me teemme nyt? Sano, mitä me teemme?”
Corgi ei tiennyt. Se katsoi yhä Isäntää odottaen, odotti miehen päätöstä ja ymmärsi tämän olevan levoton, kuin pistoksissa. Isäntä siirsi vaunut jalkakäytävällä seinän viereen, toimi hetken, irrotti otteensa niistä, katsoi vaunuja, käveli pois niiden luota ja koiran ohi ja rapun ulko-oven ohi ja Nuku ajatteli, että Isäntä menee jonnekin, mutta tämä kääntyi, teki täyskäännöksen, palasi, käveli rappukäytävän ulko-oven ohi toiseen suuntaan, toiselle puolelle ja pysähtyi. Levitti teatraalisesti molemmat kätensä ja Corgi-Lukukoira-Nuku oli hetken aikaa varma, että Isäntä alkaa esiintymisen ja ehkä niin olisi käynyt, jos auto ei olisi parkkeerannut siihen edustalle, valkoinen umpipakettiauto, joka anasti Isännän huomion: ”Poliisi.”
Corgi katsoi, kun kaksi tumman syvänsinisiin haalariasuihin, näyttämöasuihin pukeutunutta henkilöä, toinen narttu ja toinen uros - miten ne näyttivät niin koirilta, mutta niin näyttivät - nousivat autosta ja tulivat jalkakäytävälle. Toinen kiersi auton ja toinen tuli siitä suoraan. Urospoliisi ei nostanut sentään jalkaa auton renkaalle, vaikka Corgi ei olisi hämmästynyt asiaa. Se huomasi, että molemmat haalariasuiset katsoivat sitä ja Isäntää kiinnostuneina. Sen erotti silmistä. Siinä ei ollut mitään peiteltyä eikä verhottua.
Päivää”, Narttupoliisi sanoi Isännälle.
Corgi ymmärsi, että asu vaikutti ja teki sen, että tämä näytti ja vaikutti nartulta.
Päivää”, Isäntä vastasi.
Hän kutistui. Nukusta näytti, että Isäntä pyrki tekeytymään pienemmäksi kuin oli.
Narttupoliisi astui vaunujen luo ja vilkaisi kopan sisälle. Yleensä ihmiset eivät tehneet niin, mutta tämä teki. Nosti kopan peitettä ja katsoi ja katsoi, silmäili, mutta ei työntänyt kättä vaunuihin sisälle.
Ei lasta”, hän sanoi. Nartun kasvot eivät hymyilleet, suu, mutta silmissä oli hymy: ”Mitä koira?”
Corgi katsoi takaisin. Se piti Nartusta välittömästi. Heillä oli tarvittava yhteenkuuluvaisuus. Corgi päätteli, että Narttupoliisilla on varmaan itsellään koira. Koiranomistajat ovat oma rotunsa.
Urospoliisi meni ja avasi ulko-oven. Isäntä seisoi tätä lähellä, Uroksen toisella puolen piilossa Corgilta ja toisella puolella oli yhä Narttu. Corgi ja vaunut olivat rapunoven tällä puolella. Ovesta pyrki ulos sama, isonisäinen nainen, joka oli jutellut Isännän kanssa eilen Toimistossa, sosiaalihuollossa. Corgi muisti tämän. Poliisit, nainen ja Isäntä alkoivat puhua kaikki toisilleen, yhtä aikaa ja erikseen. Ilmeisesti tämä tapaaminen oli sovittu.
Puheet eivät olleet pitkät ja ne katkesivat tavallaan, kun Isäntä voihkaisi: ”Voi, tätä mä pelkäsin. Tätä mä pelkäsin kaiken aikaa. Mä tiesin, että näin käy. Nuku ei suostunut tulemaan ylös. Mun olisi pitänyt arvata siitä.”
Corgia nolotti Isännän puolesta. Hän käyttäytyi koomisesti.
Narttupoliisi kysyi jotain ja Isäntä puhui taas: ”Sillä on nimiä. Corgi. Lukukoira. Nuku. Mikä vain niistä.”
Haisiko siellä koiran nenään?” Narttupoliisi puhui Corgille. Toisessa tilanteessa Corgi olisi saattanut päästää jonkin äänen, mutta se tunsi olonsa sekavaksi, kun liian moni ihminen puhui yhteen ääneen ja nyt vaikutti myös se, että ulko-ovi oli auki ja kuoleman kalmanhaju tuli tänne kadulle asti kuonoon. Se tuli sieltä ylhäältä alas rappunen kerrallaan.
Teki mieli ulvoa.
Seuraavaksi ovi meni onneksi kiinni ja ainoastaan Narttupoliisi jäi porukasta siihen jalkakäytävälle ja puhui rauhallisella ja tyynnyttelevällä äänellä Nukulle, puhui ja katseli välillä jalkakäytävää molempiin suuntiin. Isäntää ja niitä muita ei näkynyt.
Tilanne ei ollut kuitenkaan niin rauhallinen ja hallinnassa, että Nuku olisi pystynyt asettumaan aloilleen. Se seisoi virkeänä, tarkkana ja odotti. Se oli kuitenkin kiitollinen Nartun läsnäolosta, sillä se pystyi katsomaan tätä ja olemaan vähän tämän turvissa.
Poliisille tulee näitä komennuksia”, Narttupoliisi selvitti asioita ääneen Nukulle. ”Tänään on ollut poikkeuksellisen vilkas aamupäivä. Yleensä aamupäivisin voi vetää lonkkaa, mutta tämä on jo kolmas hälytys partiolle tähän mennessä.”
Corgi-Lukukoira-Nukulle tuli parempi olo, tavallisempi olla, kun Narttu puhui näin pitkään ja levollisesti. Kuin he olisivat vanhat tutut. Tilanne muistutti sitä, kun Isäntä alkoi esittää, luki Raamattua ja runoja ja lausui virsien säkeistöjä. Corgi havahtui kysymään itseltään, oliko Narttupoliisi peräti Isännän sisko?
Isäntä meni käymään ylhäällä asunnolla. Asiat selviävät. Siellä on vanha ihminen kuollut ja se tarkoittaa, että elävien sukulaisten kuuluu tehdä kaikenlaista virallista, jotta vainaja saadaan ja voidaan saattaa hautaan.”
Narttu ei surrut, Corgi huomasi. Sureminen oli samantapaista kuin tolaltaan meneminen. Isäntä esimerkiksi oli luontojaan surijatyyppi.

>>>jatkuu>>>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti