Kaunis kesäpäivä

keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Päiväkirja

13.5.2020


Muuttoon on kaksi viikkoa. Todemmin sanoen muutto on jo alkanut, en vain tiedä kuinka kauan aikaa sitten? Tuttua minulle ja monille. Sivullisena olen seurannut, että jokaisena viikonvaihteena muuttoautot ja -kyydit kulkevat ja sekalaisia elämän välineitä ja välttämättömyyksiä kannetaan joko sisään tai ulos. Katsojana olen huojentunut, kun en ole itse siinä ikeessä, mutta nyt olen.
Aamuvarhainen ja aurinko paistaa. Lämpötila on laskenut melkein nollaan.

14.5.2020
Pyöräilin keskustaan. Sammonlahdesta puuttuu Alko, puuttuu monien mielestä varmaan muutakin, joten jos haluamme viiniä tai vahvempaa, pitää lähteä patikoimaan, hypättävä bussiin tai pyöräiltävä.
Matkalla näin ihmeitä. Katuremontti Huhtiniemestä eteenpäin, nuoliopastus oikeaan kadun alitukseen ja tunnelin toisella puolella vastaavat nuolet toiseen suuntaan. Saimaa näkyi upeana kansallismaisemana teitten takana ja autojen välistä. Entisen hotellin paikalla Marssitiellä olevissa kolmessa kerrostalossa on niiden rappuauloissa näkyvissä Saimaa -tupakka-askin kansi, mainittu kansallismaisema. En tiedä minkä kokoinen se on, aito vai suurennos? Voikukat kukkivat keltaisenaan. Ne eivät hätkähdä kylmiä öitä, mutta tuomi odottaa vielä. Vaikka talvi oli lauha ja lyhyt, kevät on samassa aikataulussa kuin aina.

15.5.2020
Neljäkymmentä vuotta sitten näin jossain lehdessä ”muuttajan kirjahyllyn”. Se koostui hyllyelementeistä, joita ei tarvinnut purkaa ja joista ei tarvinnut poistaa kirjoja. Hyllyt toimivat itsessään myös muuttolaatikkoina. Tietenkään tätä erikoista hyllypatenttia ei saanut kaupasta, vaan se piti teettää tai tehdä itse. Siinä on alahyllyn pohjassa kolme tukevaa rimaa ja niiden väliin jää saman levyisten rimojen verran tilaa ylähyllyn rimoille. Rimat menevät limittäin ja muodostavat yhtenäisen välihyllyn. Hyllyelementtien päissä on paksusta lastulevystä tai vastaavasta levystä tehdyt pystyt, joiden läpi on porattu ruuvikiinnitykset rimojen päihin. Hyllyn taakse tulee ohuesta vanerista yhtenäinen tausta ja samalla tulevan muuttohyllyn pohja. Vaneri on kiinni pystyissä ja alimmassa rimassa.
Olisinpa tehnyt sellaisen hyllyn. Tein sen tyyppisen, mutta käytin materiaalina pelkästään tavallista lastulevyä ja jätin taustalevyn pois. Lähinnä kokeiluna. Kolme hyllyelementtiä. Ne menivät hienosti ja tukevasti päällekkäin, mutta lastulevy painui kaarelle kirjojen painon alla. Ne hyllyt ovat jääneet meiltä jonnekin matkan varrelle, mutta kirjoja on yhä sen edestäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti