Kaunis kesäpäivä

sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Tipit(9)

Näyteteksti 9 - vuodelta 2020, lisätty 3.5.20

>>>jatkuu>>>

Viisi: Päivän pituutta ei voi mitata

Uskottumies oli iäkäs eläkeläisnainen. Siis Corgi arvioi ja luuli ensin niin, kun ei ollut tajunnut vielä yhteyttä. Se piti henkilöä eläkeläisenä. Lyhyt, hoikka, hauras, harmaatukkainen nainen tuli ovesta käytävälle. Naisella oli jakkupuku. Siitä Corgi oli kuullut aiemmin maininnan Emännän puheista: ”Se on niitä kaikkitietäviä jakkupukunaisia. Voi olla, en sano, mutta pelkkä ulkonäkö on jotenkin liian ollakseen, viestii kauas, että tässä on pätevä henkilö, viimeisen päälle tiptop ja hallittu, tuoksua myöten.”
Corgi veti vaistomaisesti vainua. Tuoksu ei ollut voimakas. Se oli hyvän ja taivaallisen väliltä, niitä hajuja, joita se haisteli mielellään.
Uskottumiehen katse harhaili käytävässä ja hän huomasi tietenkin myös siniset lastenvaunut ja koiran niiden vieressä. Katse ei jäänyt kuitenkaan vaunuihin, vaan sivuutti ne ja huomioi Nukun.
Corgi-Lukukoira-Nuku vinkaisi. Se oli vikissyt jo jonkin aikaa, alkanut sen melkein heti siitä, kun Isäntä oli lopettanut soittonsa, mutta vinkuminen oli ollut vielä sen verran hiljaista, että kukaan käytävälle pistäytyvä ei kiinnittänyt siihen huomiota. Mutta kun Uskottumies katsoi sen puoleen, Corgilta pääsi vastustamaton haukahdus, joka päättyi vingahdukseen.
Sinut on jätetty tänne odottamaan”, Uskottumies totesi. ”Ilman vettä. On sinulla raukalla olemista.”
Uskottumies meni vanhan naisen kävelyä tai se oli hyväkuntoisen, vanhan eläkeläisrouvan kävelyvauhtia, meni käytävää, aukaisi oven ja jätti sen levälleen takanaan.
Nuku vinkui. Se ei kuullut sanoiko joku jotain, puhuiko joku sille, tapahtuiko mitään, mutta se katsoi auki käytävälle olevaa ovea ja sieltä tuli Isäntä ja riemuissaan Nuku haukahti kerran, mutta pidätti sen jälkeen, sai pidätettyä muun, mutta se vinkui silti ja Isäntä torui tietenkin: ”Paikka. Hiljaa.”
Corgi yritti pitää äänen sisällään, mutta se valitti koko ajan tukahtuneesti, kun Isäntä tuli lastenvaunujen luo, nosti yhdellä liikkeellä vesikanisterin vaunuista lattialle ja otti sen jälkeen vesikipon ja täytti sen. Corgi työnsi kuonon veteen ja sammutti hörppien ja lipoen janonsa. Kun se nosti päänsä, Isäntä täytti vesiastian uudelleen. Isännän vieressä seisoi Uskottumies ja katsoi päältä.
Pitääkö koiraa käyttää ulkona?” Uskottumies kysyi järkevästi ja Isäntä jäi miettimään asiaa.
Corgi huomasi, että Isännän kasvot olivat muuttuneet myös. Outoja tapahtui. Ääni oli ollut kuin toisen miehen, kun Isäntä puhui kännyyn ja nyt kun Isäntä katsoi Corgia suoraan silmiin, katsoi suoraan kasvoista kasvoihin, miehen kasvot olivat vääristyneet. Hänellä oli paineita, vaikeuksia. Corgi tajusi sen ja sitä hävetti, että se ei ollut pystynyt odottamaan niin rauhassa kuin koiran tulee, vaan oli alkanut vinkua ja valittaa.
Se olisi pyytänyt anteeksi ja kertonut kuinka pahoillaan oli, jos olisi tiennyt, miten toisi sen julki.
Voimme käydä yhdessä ulkona”, Uskottumies puhui. Naisella oli tasainen ja rauhallinen ääni. Nuku piti tästä välittömästi. Se vilkaisi Isännästä Uskottumieheen ja taas Isäntään.
Nämä lastenvaunut ja kännykkä, joka on latauksessa, voivat odottaa tässä. Ne eivät häiritse ketään.”
Uskottumies puhui tyynesti. Hän ei hymyillyt, mutta ääni oli hymyilevä.
Juo”, Isäntä komensi ja Corgi kastoi kuonon veteen. Se joi vähän. Vaikein ja pahin olo helpotti ja janon tunne meni osin pois heti, kun se näki ja tiesi, että vettä oli saatavissa.
Kun Corgi nosti pään toisen kerran vesikiposta, Isäntä kieputti talutushihnan vetopään irti vaunujen sangasta ja he lähtivät kolmisin Toimiston käytävältä rappuun, hissille ja alas.
Menemme puistoon”, Uskottumies opasti.
Corgille tuli mieleen, että Uskottumies tunsi todella hyvin lähitienoon ja pystyi olemaan heille ja kelle hyvänsä oppaana tarvittaessa.
Kakkapussit jäivät ylös”, Isäntä sanoi sillä erilaisella äänellä. Ikäänkuin toinen mies puhuisi hänessä.
Ei haittaa. Ei hätää”, Uskottumies vakuutti. ”Koira voi tehdä tarpeensa. Jos kuka hyvänsä puuttuu asiaan, selvitän sen. Se kuuluu toimenkuvaan. Onko vieras sana, toimenkuva?”
Corgi-Lukukoira-Nuku ajatteli ensin, että Isäntä ei vastaa ollenkaan. Se katsoi pikaisesti Isännän puoleen ja katsoi Uskottumiestä, joka seurasi lempeillä vanhuksensilmillään vuoroin Isäntää ja vuoroin sitä, mutta Isännällä kesti vain löytää sanoja: ”Toimenkuva on selvä.”
Se on hyvä.”
Isäntä nyökkäsi.
He menivät suojatietä yli rantapuistoon. Corgille se oli rantapuisto, koska se oli meren rannalla. Aallot loiskuivat kauempana rantavalliin, meri levitti suolaista, leväistä tuoksua ja sorsat parveilivat nurmikolla. Sorsat innostivat Corgia ja viekoittelivat sitä juoksemaan niitä kohti, mutta se ei tiennyt oliko se sopivaa vai ei ja sitä paitsi sen oli hätä. Heti ensimmäisessä sopivassa kohdassa se pysähtyi ja kyykkäsi laskemaan ison virtsasuihkun. Virtsatessa se katseli ensin sorsia parvessaan ja sen jälkeen nopeasti Uskottumiestä ja Isäntää.
Se oli tuntenut Uskottumiehen vasta muutaman hetken ajan, mutta tämä riitti. Se oli saanut naisesta luotettavan vaikutelman. Jossain mielessä Uskottumies vaikutti jopa luotettavammalta kuin Isäntä. Isäntä taas oli ainakin yhtä luotettava kuin Emäntä oli ollut Nukulle, mutta nämä kaksi jälkimmäistä henkilöä poikkesivat paljon toisistaan ja näiden vertaaminen oli siksi hankalaa.
Milloin koira tekee yleensä ison asian?” Uskottumies kysyi Isännältä.
Ison asian? Nuku mietti. Oliko se antanut liian aikaisin tälle naiselle täydet pisteet? Mistä ihmeen isosta asiasta Uskottumies puhui? Nukusta vaikutti, että Isäntä ei ollut sen paremmin perillä asiasta kuin sekään?
Aamulla? Illalla?” Uskottumies jatkoi kyselyään.
Isäntä sanoi jotain ja Uskottumies hymyili, enemmän sisäänpäin kuin näkyvästi.
Anteeksi, jos puutun asioihin, jotka eivät kuulu minulle.”
Uskottumies puhui ja hymyili. Hän oli tyytyväinen elämäänsä. Nainen, jolla oli kaikki hyvin. Se henki Uskottumiehestä.
Tarkoitan lähinnä voimmeko palata toimistolle jatkamaan asioiden hoitoa? Jos sopii?”
Ulkokierros jäi lyhyeksi, mutta Corgi ei voinut valittaa. He palasivat ulko-ovelle, hissille ja hetkeä myöhemmin Isäntä sitoi talutushihnan vetopään takaisin lastenvaunujen sankaan, teki kaiken, mitä piti, mietteliäänä, vaitonaisena, hiljaisempana kuin yleensä, ikäänkuin Uskottumiehen kanssa liikkuessa ei saisi puhua liikoja, mutta komento tuli silti: ”Paikka.”
Isäntä jopa painoi Corgin alas lattialle ja toisti: ”Paikka.”
Hieno koira”, Uskottumies sanoi.
Isäntä ei vastannut.
Corgi oli luullut, että he lähtisivät ja että tämä pysähdys olisi hoidettu pois, mutta Isäntä ja Uskottumies menivät molemmat käytävää pitkin asioilleen. Corgin teki mieli nousta ylös, jaloilleen, mutta se odotti niin kauan, että molemmat menijät hävisivät näköpiiristä ja kohottautui vasta sen jälkeen ja siirtyi haistelemaan vesikippoa, maistoi vettä ja rauhoittui, kun huomasi veden olevan tallessa.

Siinä missä he liikkuivat ennen kolmisin, Isäntä, lastenvaunut ja Corgi, oli nyt neljäntenä Uskottumies. He menivät seuraaviin toimistoihin. Toimisto ei ollut mikään yksi asia ja kokonaisuus, vaan niitä oli monia ja vaihtelevia. Corgi-Lukukoira-Nuku ei pysynyt laskuissa oliko niitä kaksi, kolme vai neljä vai kuinka monta eri toimistoa, mutta jokainen niistä merkitsi pitkää, uuvuttavaa odotusta ja sitä levottomuutta, kun vanhat tutut kuviot eivät palanneet, vaan elämä oli yhtä outo ja kummallinen kuin se oli ollut oikeastaan aamusta alkaen.
Yksi paikka oli tutumpi, joka Isännän ja Uskottumiehen piti selvittää. Pankki. Sama pankkilaitos, konttori, jonka edessä, tuulikaapissa, Corgi oli odottanut joskus ennen, odottanut ja pitänyt vahtia, vartioinut vaunuja.
Isäntä ei unohtanut enää koiran vesikippoa. Isännällä oli hyvä muisti. Corgi huomasi, että Uskottumies ei muistuttanut kertaakaan Isäntää vedestä ja silti Isäntä muisti ottaa joka pysähdyksellä vesikipon esiin ja täyttää sen.
Jossain välissä Isäntä ja Uskottumies poikkesivat yhdessä kahville. Kahvila ei ollut sama, jossa Isäntä oli lukenut eilen lehteä ja tällä kertaa Isäntä ei lukenut mitään. Tai luki jotain muuta. Uskottumiehellä oli salkku mukana. Corgi ei ollut huomannut missä vaiheessa salkku tuli mukaan, mutta ehkä se oli ollut naisen käsipuolessa koko ajan tai koko ajan muulloin paitsi sillä kertaa, kun he kävivät kolmisin pikaisesti rantanurmikolla. Paperit tulivat salkusta, siirtyivät pöydälle Isännän eteen ja palasivat Uskottumiehen haltuun.
Eri kahvila ja Corgi-Lukukoira-Nuku odotti tietenkin ulkona, ulkopuolella, lastenvaunut vierellään ja vesikippo edessä. Se seurasi lasin läpi Isännän ja Uskottumiehen tekemisiä, mutta siinä ei tapahtunut mitään kiinnostavaa ja Corgi alkoi katsella ylös korkeuksiin kohoavan lasiseinän heijastuksia ja puluja ja variksia, joita lensi valaisinpylväältä toiselle. Varikset pysyivät enemmän pylväänvarsissa, kun pulut kerääntyivät yhteen muutaman linnun parviksi ja tepastelivat ja käyskentelivät jalkakäytävällä. Ne tulivat lähemmäs katsomaan Nukua ja se valpastui huomattavasti.
Seuraava toimisto. Corgi päätteli, että se oli samassa rakennuksessa kuin kahvila. He kiersivät rakennuksen kulman ympäri, tulivat sen toiselle puolelle ja tällä kertaa lastenvaunut ja koira pääsivät myös sisälle. Corgi haisteli. Se ei ollut haistanut koskaan mitään tällaista. Se ei osannut määritellä, mitä tämä haju oli? Se ei ollut mitään herkullista tai hyvää, mutta Corgi ei löytänyt suoraa vertailupohjaa. Haju oli erikoinen ja poikkeava.
Ei anneta ulkonäön hämätä”, Uskottumies selitti arvoituksellisesti Isännälle, joka ei ollut Corgin mielestä erityisen hämääntyneen näköinen, vaikkei ollut palautunut vielä omaksi entisekseen.
Uskottumies puhui paljon. Hänellä oli asiaa. Corgi ajatteli, että siinä kaksi oli vaihtanut paikkaa: Ennen jatkuvasti puhunut Isäntä oli luovuttanut puheenvuoron kokonaan Uskottumiehelle ja joka käytti sen täysin, puhui lauseen tai kaksi, piti väliä ja puhui taas lauseen tai pari ja Isäntä kuunteli enimmäkseen.
Täällä on totuttu näihin asioihin”, Uskottumies vakuutti. ”Veli on tulossa siis. Oliko siitä sovittu päivämäärä vai ei? Pitäisikö minun soittaa hänelle? Aivan. Teemme niin.”
Lastenvaunut ja Corgin juomakuppi tulivat puoliksi pehmeän maton päälle ja puoliksi lattia oli osin valkoista, sileää, kovaa kiveä. Tuoksuva nainen kävi keskustelemassa heidän kanssaan. Isäntä istui varoen pehmeään sohvaan. Corgista se näytti pehmeältä. Se haisi kankaiselta. Isäntä ja Uskottumies istuivat vierekkäin, Uskottumies päätä lyhyempänä ja Isännän katsellessa vaitonaisena, puhumattomana eteensä, Uskottumies puhui pitkään ja perusteellisesti.
Nuku huomasi vasta jälkikäteen, paljon myöhemmin, että Uskottumies puhui kännykkään. Hän soitti. Nuku lakkasi kuuntelemasta. Sillä oli katsottavaa ja ihmeteltävää niin paljon, niin paljon kaikkea uutta, että enin osa puheesta meni korvien ohi.
Asia on hoidossa ja etenee”, Uskottumies puhui, piti väliä, otti jonkin pienen kirjan esiin ja kynän käteen: ”Voimmeko sopia tällä puheella tarkan päivämäärän?”
Nuku tarkasteli Isäntää Uskottumiehen vierellä. Se ei tiennyt mitä Isäntä kuunteli? Isäntä vaikutti olevan enemmän ajatuksissaan, mutta Isäntä piti suun kiinni ja vaikutti siltä, että Isäntä ei edes aikonut lausua mitään. Nuku olisi kuunnellut mielellään, jos Isäntä olisi lausunut vaikka runoa, mutta tänään ei tainnut olla sellainen päivä?
Corgi yritti muistella milloin Isäntä oli ollut viimeksi runotuulella. Se oli eilen. Vasta tänään Isäntä oli muuttunut, mutta eilen hän runoili viimeksi.
Emme ole käyneet vielä hautaustoimistossa. Perunkirjoitus.”
Puhelu eteni. Corgi ajatteli niin, vaikka se ei tiennyt minkälaista tämä eteneminen oli? Uskottumies jatkoi: ”Parhaillaan. Seuraavaksi. Vasta alustava.”
Nuku siirtyi lähemmäs juomakippoa ja varmisti, että siellä oli vettä. Se lipaisi kielellään, mutta ei juonut muuten. Sillä oli nälkä. Aina tähän aikaan päivästä ja retkestä sille tuli nälkä.
Matto tuoksui. Se oli hyvä tuoksu. Corgi painoi kuonon nukkaa vasten, siihen kiinni ja haisteli. Nukka oli lyhyttä, mutta pehmeää ja hyväntuoksuista. Se ajatteli, että jos tätä olisi Kotona Eteisessä, se ei pyytäisi ikinä mitään muuta, ei muuta kuin tilkan vettä tarvittaessa, aamuin illoin koirannappuloita ja muutamat ulkokeikat päivittäin. Muun ajan se viihtyisi ja viruisi tällä matolla ja hengittäisi sen läpi.
Uskottumies puhui aina vain: ”Ymmärsinkö oikein, että emme tee tämän enempää tänään?”
Corgi-Lukukoira-Nuku katsoi Uskottumiestä ja joka ei katsonut Isäntää, ei koiraa, ei lastenvaunuja, vaan tätä aulatilaa, toimistoaulaa, mikä olikaan. Corgi ei pystynyt määrittelemään sitä. Se ei ollut ollut ennen tällaisessa paikassa. Missään ei ollut tällaista kuin täällä.
Ehdoton kielto?” Uskottumies tarkensi. ”Selvä. Teemme niin. Milloin tarkalleen voimme odottaa?”
Uskottumies sulki suunsa. Hän katsoi muistiinpanojaan: ”Työpaikka oli? Ooppera? Lavastaja? Ymmärrän. Viikon vapaa. Uskon, että koko hanke on läpi siinä ajassa. Annan seuraavaksi päämiehelle.”
Corgi seurasi, kun Isäntä tarttui ojennettuun kännykkään ja puhui siihen vieraalla, vasta oppimallaan äänellä: ”Olen. Kyllä. Siinä tapauksessa odotamme niin kauan, että tulet paikalle. Saat minuun yhteyden kännykällä. Sama kännykkä, jolla soitin. Eli se on ylihuomenna.”
Kännykkä siirtyi takaisin Uskottumiehelle: ”Kuulin sivusta. Asia on käsittääkseni tähän asti selvä. Korostan, minun palveluni eivät ole ilmaiset, mutta niiden hinnoittelu ei ole mielivaltaista. Pidän aina asiakkaan puolta. Asiakas on ensimmäinen.”
Puhelu päättyi. Corgi-Lukukoira-Nuku seurasi Uskottumiehen liikkeitä. Tämä laittoi kauan kännykkää pois. Ehkä siinä oli jokin vika? Corgi mietti. Tai ehkä siinä oli myös akku ja se oli punaisella tai Uskottumies joutui odottamaan ennen kuin näyttö ilmoitti asiasta.
Corgilla ei ollut varsinaisesti aikaa, jota laskea, mutta siitä tuntui, että Uskottumies käytti kaksi tai kolme minuuttia siihen, että sulki kännykän. Sen jälkeen kului vielä kauemmin, kun vanharouva kirjoitti muistiinpanoja. Hän ei häiriintynyt tai antanut minkään häiritä itseään, vaan kynä liikkui ja suihki paperilla ja samaan aikaan Isäntä istui liikkumatta aloillaan, ei nojannut rennosti sohvan selkänojaan, vaan istui suorassa ja antoi katseensa liikkua hieman. Corgi tarkasteli molempia. Tällä kertaa Uskottumies ei huomioinut sitä.
Emme pidä kiirettä”, Uskottumies sanoi, puhui melkein kuin Isäntä tavallisesti, sillä vanharouva katsoi eteensä, ei Isäntää eikä Nukua, vaan hän katsoi eteensä ja puhui siihen.
On asioita, joiden kanssa ei ole hyvä kiirehtiä.”
Corgin seuratessa Uskottumies nousi sohvalta.
Hetkinen”, hän sanoi Isännälle ja käveli sen jälkeen maton poikki. Kun Uskottumies oli ylittänyt hyväntuoksuisen, ison maton ja tuli jonkin pöydän ääreen, vasta siinä vaiheessa Nuku tajusi, että siinä oli pöytä ja tuoksunainen istui pöydän takana. Tämä oli istunut siinä varmaan koko ajan. Nukulle tuli mieleen myös, että ehkä tuoksunainen aiheutti olemuksellaan kaiken tämän erikoisen ja hyvän tuoksumaailman, joka vallitsi tätä toimistoa.
Uskottumies kävi pöydän ääressä ja palasi. Hän katsoi tullessaan ensin Nukua, hymyili tälle ja käänsi katseensa sen jälkeen Isäntään, jolle vanharouva ei hymyillyt, paitsi silmillään: ”Ilmoitin, että perumme tämänpäiväisen tapaamisen. Miten on, onko mahdollista, että käymme ohimennen hautaustoimistossa?”
Isäntä heräili hitaasti. Corgista näytti tosiaan, että Isäntä oli vajonnut jonkinlaiseen uneen ja että sieltä kesti palata. Uskottumies seisoi lyhyenä, vanhana ja hauraana Isännän edessä ja odotti hoputtamatta. Hän ei menettänyt malttiaan. Se näkyi ja huokui tästä ihmisestä. Corgista se oli iso ja merkittävä tekijä yleisessä luotettavuudessa. Tällaiset ihmiset ja henkilöt olivat luotettavia. Heidän sanansa pitivät. Heidän sanansa ja tekonsa olivat yhtä.
He lähtivät, pakkasivat tavarat eli Isäntä kävi tyhjentämässä Corgin juomakipon, laittoi sen mukaan lastenvaunuihin ja hetkeä myöhemmin he poistuivat ulos kadulle. Heidän kulkunsa vei jälleen lähemmäs rantaa ja merta. He ylittivät sillan, jonka patinoituneet kiviseinät viestivät Corgin nenään menneestä ja nykyisestä maailmasta. Meri, silta, liikenne, vastaantulevat ihmiset, Uskottumies, Isäntä, lastenvaunut, kaikki tuoksuivat omilleen ja erilaisille. Corgi veti näitä kaikkia erilaisia hajuja kuonoonsa. Se ymmärsi, että jokin osa äskeisestä, hyvänhajuisesta toimistosta oli jäänyt sen kirsuun ja pysyi matkassa, mutta sitten se käsitti, että haju oli samaa tai melkein samaa kuin Uskottumiehen ominaishaju.
Corgi-Lukukoira-Nuku kurotti kuonoaan lähemmäs Uskottumiestä ja veti vainua. Haju oli samaa sukua kuin äskeisessä toimistossa. Ehkä Uskottumies tuli sieltä. Ehkä toimisto oli hänen kotinsa?
Sillalla oli kapeaa ja ahdasta ja hetken aikaa tuntui kuin he kulkisivat tunnelissa, mutta silta päättyi, jalkakäytävä leveni, oli katu, joka jäi vasempaan ja he jatkoivat suojatietä sen yli ja matkaa eteenpäin.
Nuku ei tiennyt kuinka pitkälle ja kauas he kävelivät ennen kuin Isäntä pysähtyi ja asetteli lastenvaunut jalkakäytävälle rakennuksen seinän tuntumaan. Maisema muistutti kotikulmia. Kapea katu korkeiden kerrostalojen välissä. Liikenne jyrisi läheltä ohi. Isäntä otti esiin vaunun kopasta vesikanisterin ja koiranjuomakipon ja kaatoi vettä kippoon. Isäntä laski vesikipon vaunujen taakse, seinänviereen ja Nuku meni haistelemaan sitä. Kun se kohotti päänsä, Isäntä ja Uskottumies olivat hävinneet molemmat. Nuku katsoi etsien jalkakäytävää lastenvaunujen ohi, katsoi toiseen suuntaan, näki kaksi lasta kulkemassa reppujen kanssa, tulossa kohti ja nämä katsoivat sitä.
Corgi-Lukukoira-Nuku haistoi jotain muuta, parfyymin ja sen kuono lähti melkein mukaan, kun se nosti päätään. Nuori nainen meni ohi. Sen jälkeen reppulapset olivat kohdalla ja pysähtyivät.
Silitä vaan, mä ainakin silitän”, toinen lapsista sanoi kirkkaalla äänellä.
Nämä olivat melkein kuin Emännän Isotyttö, Corgi totesi, mutta tunnisti silti, että nämä olivat eri henkilöitä. Toinen tytöistä silitti sen päätä ja sen jälkeen toinen työnsi kätensä sen päälaelle.
Sillä on hapsuja sidottu turkkiin”, toinen tytöistä sanoi. Molempien äänet olivat kirkkaat. Corgi katsoi heitä, katsoi sivuun jalkakäytävää ja taas tyttöjä.
Juupeli, me olemme myöhässä”, toinen tytöistä sanoi ja he lähtivät molemmat astelemaan eteenpäin.
Jalkakäytäväliikenteessä tuli väli. Corgi seisoi yhä aloillaan neljällä tassulla, jäykin, suorin koivin, odottaen ja samalla lähtövalmiina ja harkitsi laskisiko takapään asvaltille, mutta ei tehnyt sitä kuitenkaan.

Corgi oli nukkunut silti puolittain, pysyen kaiken aikaa seisaallaan kuin hevonen. Se tajusi ikään kuin kesken unien, että he olivat liikkeellä. Äänet kertoivat sen, vaunujen pyörät, jotka vierivät asvaltilla. Corgi luuli uneksivansa, mutta Isäntä työnsi lastenvaunuja täyttä päätä ja Corgi pinnisteli, jotta pysyi vauhdissa menossa mukana. Kun se ehti katsoa ensimmäisen kerran tarkemmin ympärilleen, se tajusi, että Uskottumies ei ollut mukana. Sitä naista ei näkynyt missään.
Corgi yritti katsoa ja katsoa katua ja jalkakäytävää takanaan, mutta ei nähnyt ketään sen näköistä, vanhaa ihmistä ja sen jälkeen se keskittyi jälleen kipittämään lyhyin koipinensa, juoksi ja juoksi.
He menivät siltaa pitkin, joka oli eri silta kuin aiemmin. Corgi-Lukukoira-Nukusta tuntui, että tämä silta oli moninkertaisesti pitempi kuin se, jota myöten he olivat kulkeneet aiemmin. Pitkää siltaa ja sitä pitkin tuli kaksi outoa koiraa vastaan. Jälkimmäinen oli isompi, susikoira ja Corgi katsoi sitä sen lähestyessä asianmukaisesti hihnaan kytkettynä ja hihnan toinen pää susikoiran isännän käsissä ja aivan arvattavasti susikoira nykäisi hihnaa, pääsi melkein irti, mutta sen isäntä kohensi otettaan ja sanoi jotain, mitä Corgi ei kuullut. Se vilkaisi Isäntää ja totesi, että tältä koko hoito meni ohi huomaamatta. Isäntä ei paneutunut kaikkeen eikä kaikkiin. Se oli asenne.
Vasta kun silta oli kokonaan takana, Isäntä pääsi enemmän omilleen. Isäntä alkoi päästellä suustaan kuin kuplina yksittäisiä sanoja pienin välein, sanarihmoina ja joiden välissä oli pitkiä taukoja. Ei mikään tyypillinen kävelyjutustelu: ”Ohjeet. Huomiseen ja ylihuomiseen. Vasta ylihuomenna Veli tulee paikalle. Siihen asti asiat pysyvät siltään.”
Corgi mietti, että suurin syy Isännän erilaiseen käytökseen saattoi olla se, että he liikkuivat erilaisella alueella. Ehkä myös Isäntä kärsi, kun tavallinen päivärutiini mureni?
Mitä pitemmälle he palasivat omille kulmilleen ja Kotia kohti, sitä enemmän Isäntä tointui: ”Oli se hauska juttu. Niin kuin olisin liikkunut Äidin kanssa. Uskomatonta. Äiti tuli takaisin, mutta toisessa hahmossa. Tietenkään hän ei ole Äiti. En ole niin hullu, että luulisin niin, mutta se on hauska ajatus.”
He tulivat jyrkän mäen ylös, ohittivat puistoläntin ja Isäntä muisti näemmä, että hänellä oli koira mukana ja pysähtyi. Corgi kyykkäsi ja virtsasi. Sen jälkeen se jäi haistelemaan muita merkkejä ja merkityksiä. Isännällä ei ollut enää kiire. Kiire jäi jonnekin keskustaan ja Hakaniemeen, merenrantaan. Corgi haisteli aikansa ja asettui sen jälkeen paikoilleen lastenvaunujen viereen odottamaan. Se kurkotti kuonoaan ja haistoi vaunuja ja lastia. Siellä oli ruokatarpeita.
Tänään voi olla, että pesutupa on varattu, koska asukkaat pesevät pyykkiä iltaisin, joten pyykki jää huomiseen, mutta huominen on tällä kertaa hyvä päivä.”
Isäntä vaikeni ja Corgi-Lukukoira-Nuku odotti edelleen lähtevätkö he liikkeelle vai ei, nyt heti vai ei ihan vielä, odotti ja katsoi Isäntää, mutta Isäntä ei huomannut sitä, vaan huomasi jotain puistonpenkillä tai sen vaiheilla.
Miten se meni? Ei huomenna, mutta ylihuomenna. Sitä paitsi huominen on aina hyvä päivä. Minun on turha ajatella muuta. Huomenna tämä päivä on unohdettu ja vaikka se ei katoaisi eikä katoa välttämättä mielestä, se on menneisyyttä. Se on ohitettu ja se on jäänyt. Huomenna meitä ei enää ole. Syvällisessä mielessä se pitää paikkansa tai siinä mielessä, jos huomisella tarkoitetaan rajoittamatonta tulevaisuutta. Tulevaisuudessa, edessä päin on aika, jolloin meitä ei enää ole ja onko silloin ketään muutakaan? Ehkä maailma katoaa kokonaisuudessaan?”

>>>jatkuu>>>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti