Kaunis kesäpäivä

lauantai 16. toukokuuta 2020

Päiväkirja

16.5.2020
Kaksi tiikerintaljaa -fiktio – tämänhetkinen päätyöni, jos niin voi sanoa – on sivulla 177. James Joyce Finnegans Wake – mitä mainioin luettava muuton ohessa – on sivulla 175. Ne siivittyvät tasatahtia.
Aamulla lämpötila painui nollaan. Kun lähdimme seitsemän aikaan kauppaan, ilmanala oli kylmä ja kolea. Kahdeksaan mennessä ilman lämpö oli noussut hivenen. Helena ui ja minä seisoin vesirajassa takin vetoketju kiinni kaulaan asti, nahkasormikkaat käsissä ja pidin pyyhettä valmiina. Yksinäinen joutsen lensi huutaen matalalta rantaruovikon yli. Sen jälkeen vedessä ui kenties piisami, jonka pelkkä kuono nousi veden pintaan. Naurulokkiyhdyskunta huomasi uhkaajan ja ne lensivät rääkymään tulijan yläpuolelle ja tekivät syöksyjä kohti.


17.5.2020

Katsoimme eilen illalla Jim Jarmuschin elokuvan Paterson. Siinä oli paljon samaa kuin Kaurismäki -filmeissä. Samoin Patersonissa esiintyi koira – Nellie, jonka muistoa elokuva kunnioitti - ei sama eikä samanrotuinen koira kuin Kaurismäellä, lähinnä Akilla. Myös Tipit -tarinassa on koira.



Rentouduimme Jarmuschin parissa, kun olin tyhjentänyt kirjoista pölyjä pyyhkien kolme pitkää kirjahyllyämme, pinonnut kahteen malliin – pokkarit omissa pinkoissa, muut omissaan - huojuvia kirjatorneja pakattavaksi. Tästä tulen takaisin kirjahyllyihin: Kirjoitin niistä toissapäivänä. Kirjahyllyt ovat ongelma tai välttämättämättömyys kirjanystäville. Löysimme paikallisesta, lappeenrantalaisten hyvin tuntemasta Sumasta mieleisen, muunneltavan kirjahyllytyypin. Se oli koeteltu, kestävä kuten olimme nähneet vuosien aikana asioidessamme Sumassa. Kuormajuhta, ei vaan kuormahylly. Saimme hankittua näitä erikorkuisia ja -levyisiä hyllyelementtejä samalta tekijältä ennen kuin puuseppä jäi eläkkeelle. Muuttomme seuraava tai yksi vaiheista on hyllyjen purku osiin, jolloin niistä tulee leveitä hyllylautanippuja, puuta ja samaa puuta ovat hyllytasojen väliset pienat ja tavalliset puutapit, jotka yhdistävät nurkista pystypienat toisiinsa ja hyllytason välissään.




18.5.2020
Muutto elää. Siitä on muokkaantunut ja kuoriutunut esiin esimuutto ja päämuutto. Esimuuttoon on aikaa viikko. Silloin käymme Taavetissa ja saamme asunnon avaimet. Meillä on varaus pakettiautosta vuorokaudeksi, maanantaiaamuyhdeksästä tiistaiaamuun yhdeksään. Alunperin päätimme, että viemme pois varsinaisen muuton jaloista television ja vastaavia muita arvokkaita ja herkästi särkyviä esineitä, jotka mahtuvat kyytiin. Pakettiautoon mahtuu. Sitä paitsi meillä on aikaa ja tilaisuus tehdä vaikka kaksi erillistä reissua. Päädyimme siihen, että viemme kaikki taulut esimuuton yhteydessä ja jätämme ne perillä alakerran varastoon. Viemme keittiötarpeita, kylppäriin, mitä siellä tarvitaan, lääkekaapin sisällöstä suurimman osan, vaatteita, petivaatteita odottamaan valmiiksi varsinaisen muuttopäivän iltaa ja lisäksi kaikki ne hankalat ja ikävät roudattavat, jotka tuntuvat muutossa pelkästään vastuksilta – silityslauta, kävelysauvat, maalaustelineet, kameran jalusta, katuharja, bambuverhokäärö ja matot.


19.5.2020
Emme tehneet tänä aamuna varhaista pyöräretkeä. Muuttoaskarrukset vetävät näemmä ventiksi. Tyydyimme nauttimaan verkkaisen aamiaisemme loppuun, kävimme kaupalla, toimme ostokset kotiin ja jatkoimme rannalle. Helena ui, minä en.

Seurasin urossorsaa vedessä. Se kallisti päätään ja tajusin, että se näki jotain taivaalla. Kohotin katseeni – lokki. Katsoin uudestaan sorsaa ja nyt se oli kallistanut päänsä toisaalle. Vilkaisin sen puolen taivasta. Ruskea haukka lipui korkeuksissa rannan koivujen taakse piiloon.
Satakieli on laulaa luritellut rannan koivikossa kahtena peräkkäisenä aamuna intoa täynnä. Eilen ja toissapäivänä ilmanala oli kylmempi kuin tänään, mutta satakieli oli ollut silti silloin enemmän laulutuulella kuin tänään. Peippo piti puolestaan oman, pitkän serenadinsa kadunvieren pöheikössä, liikenteen vyöryessä melskeisenä ohi.

2 kommenttia:

  1. Olette lahjakkaita kirjailijoita🍷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Kiva, että pidät teksteistä. Parasta kesäpäivää sinulle. Ilpo

      Poista