Kaunis kesäpäivä

keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Tipit(10)

Näyteteksti 10 - vuodelta 2020, lisätty 6.5.20.

>>>jatkuu>>>

Kuusi: Huominen odottaa syntymää joka hetki

Aamulla he lähtivät pyykille. Se alkoi niin päin, että Isäntä pakkasi likapyykin pahvilaatikosta Huoneen seinustalta, sängyn takaa, vaatekappale kerrallaan mustaan jätesäkkiin, jupisi itsekseen ja pakkasi, otti vessasta pyykkipulverin mukaan, otti koirankakkapussin, repäisi yhden pussin rullasta taskuun, laittoi talutushihnan Corgin kaulaan, varmisti, että Kodin avain oli mukana toisessa taskussa, taskuissa muutenkin kaikki olennainen ja he siirtyivät käytävään, menivät raput alas kellarikäytävälle ja pesuhuoneeseen. Corgi odotti ja seurasi Isännän askarruksia, kun tämä täytti koneen, tyhjensi jätesäkin, varisti sitä ja sai mukaan vielä yhden sukan, jota Corgi haistoi nopeasti ja Isäntä painoi koneen luukun kiinni, käänsi valitsinlevyä, käänsi lisää, painoi käynnistinnappia ja odotti kunnes kone naksahti ja vesihana aukesi ja päästi kumean kohinan.
Kännykkä jäi”, Isäntä tajusi. Hän jäi miettimään ja harkitsemaan, katsoi ulos korkealla seinällä, katonrajassa olevista, matalista vaakatasoikkunoista hämärää aamua ja nyökkäsi: ”Ei haittaa. Ei todella.”
He menivät ulos suoraan puiston puolelle. Ulkona oli pikkupakkanen. Sen tunsi heti ilmasta ja tunsi anturoiden alla. Corgi-Lukukoira-Nuku kyykkäsi ja laski höyryävät yökuset puskan juureen, nousi ja haistoi mitä muuta? Kaninhaju ja rotan tuntuivat vahvimpina. Orava, se tajusi samassa ja heti, kun se sai siitä vainun, se näki vilahduksen oravasta ja kuuli sen kiipeävän puunrunkoa ylös.
Pesutuvan ja pyykkipulverin, kaiken sen keinotekoisen, synteettisen hajuyhdistelmän jälkeen tuntui hienolta päästä raikkaan luonnon helmaan. He kiersivät kalliolla ja pensaitten välissä, ruohokentällä ja Nuku tunsi paineen voimistuvan hetki hetkeltä. Se loi katseen Isäntään, katsoi kenttää ympärillä, pusikkoa, kiersi ja tallasi kehän puistokäytävän hiekan viereen nurmelle ja kyykistyi puristamaan lortin. Se tunsi miten se puhkaisi vastustuksen, putkahti, puhkaisi tullessaan puhkun käynyttä ilmaa, tuhnu haisi ja lortti jatkui pitkänä ja yhtenäisenä. Nuku tunsi, että nyt se oli maassa kiinni, kakkaran toinen pää lepäsi nurmea vasten ja se heilautti itseään ja kakkara irtosi kokonaan, mutta toinen teki tietään ulos ja Nuku veti itseään takaisin, jännittyi ja toinen pökäle alkoi puristua ulos. Se tuli melkein kokonaan. Nuku luuli, että sitä tulisi lisää, mutta persereikä meni kiinni ja vaikka se odotti, toiminto ei käynnistynyt enää.
Isäntä odotti rauhassa ja kiirehtimättä, kahisteli kakkapussin esiin, suori sitä, poimi tuoreet pökäleet pussiin, käänsi ja sulki pussinsuun ja teki solmun. Sen jälkeen he kulkivat tarkoituksella tolpan päässä olevan tahriintuneenvihreän koirankakkaroskiksen ohi ja Isäntä työnsi pussin sen nieluun. Corgi ei jäänyt siihen haistelemaan, mutta se nuuhki antaumuksella kauempaa roskiksen ympäristöä.

He jättivät päiväretken kokonaan väliin. Isäntä kävi välillä yksinään pesutuvassa. Välillä Isäntä levitti märkää pyykkiä kuivumaan pattereille. Nuku havahtui aina, kun tapahtui, mutta vajosi väliaikoina uneen tai siihen melkein uneen, joka täytti osin sen valveen ajan.
Kerran Isännän kännykkä soi ja Nuku nousi jaloilleen.
Terve”, Isäntä kuului vastaavan. ”Kyllä. Oikea osoite. En tiedä. Sä kielsit laittamasta asioita vireille. Aivan oikein minun mielestäni. Voit olla täällä yötä, mutta mulla on vain yksi sänky. Ei ole varapatjoja. Osta, jos haluat. Tiedoksi vain, että mulla ei ole sähköä.”
Corgi-Lukukoira-Nuku kuunteli. Isäntä oli hiljaa jonkin aikaa ja tuntui siltä, että puhelu lakkasi, mutta samassa Isäntä puhkesi taas ääneen: ”Ei minkään takia, mutta minä en aio maksaa siitä. En saa korvausta. En tiedä mitä ne rahat on, jotka tulevat sossun kautta. Hengissä vielä. Otin koiran.”
Taas oli pitkään hiljaista ennen kuin Isäntä puhui uudelleen: ”Sijoituskoti koiralle. Niin. Sen aiemmalla omistajalla puhkesi allergioita. Miten niin tyhmä? Myönnän, olen tyhmä ja hullu, mutta näin ovat asiat. Vedä siitä. En muuta. En muuta minnekään. Mitä keskustelemista siinä on?”
Corgi laskeutui pitkäkseen.
Perunkirjoitus ja hautajaiset. Ymmärrän. Ymmärrän eron, mikä on omalla asunnolla ja vuokra-asunnolla. En voi muuttaa sinne. Ihminen on kuollut siellä. Kärsin. Kärsin ennakkoon ja kärsin milloin vain. Siitä ei tule mitään. En keskustele siitä.”
Corgi oli torkahtamassa, kun Isäntä jatkoi: ”En voi puhua pitempään. Akku loppuu. Se on tässä ainoa ongelma. Niin. Lataan missä milloinkin. Tähän mennessä se on onnistunut.”
Isäntä otti kännykän ja laturin ja vei ne mukanaan rappukäytävään. Mennessään Isäntä jätti Kodin oven auki ja kun Isäntä palasi, hän ei sulkenut ovea, veti sen kiinni, mutta lukonkieli ei loksahtanut ja kun Isäntä irrotti otteensa, ovi narahti ja nitkahti vähän matkaa auki. Sen näköisesti kuin joku olisi tulossa sieltä, mutta joku ei tullut, vaan tilanteen kehitys päättyi siihen.
Corgi otti vahtiasennon. Se kääntyi niin päin, että käytävältä puhaltava, kevyt ilmaviri tuli sen kuonoon. Sen oli hyvä niin.
Isäntä alkoi kokkailla Komerossa. Sen kuuli, ensin poksahduksen ja sihinän, kun kaasu syttyi. Samaan aikaan astiat ja kattilat kolisivat, veitset ja haarukat kilahtelivat, kaikenlaisen toimeliaisuuden äänet kiirivät Eteiseen asti ja Nuku kurotti kuonon kynnykselle asti. Se oli hyvillään siitä, että ovi oli raollaan. Kaasu ei päässyt samalla tavalla Eteiseen asti kuin muulloin. Käytävällä liikkui milloin ketäkin. Valot syttyivät sinne aina silloin tällöin ja sammuivat ajastaan. Vaikka oli päivä, vuodenaika oli pimeä. Joskus valojen syttyessä joku kulki siitä läheltä ohi ja katsoi Nukua kynnyksellä.
Rapun susikoira havahdutti Corgi-Lukukoira-Nukun toden teolla. Se nousi varolta jalkeille. Ensin syttyi rappukäytävän valo, sitten käynnistyi hissi, joka ajoi reittinsä edestakaisin, ensin ylös, pysähtyi, askeleet kuuluivat, hissinovi kävi ja sen jälkeen hissi alkoi laskeutua ja sen lähestyessä alatasannetta Corgi varautui tulevaan, siihen hetkeen, kun hissin ovi aukeaisi. Susikoira ryntäisi varmaan syöksyen ja poukkoillen ulos rapputasanteelle. Sillä oli energiaa riittämiin. Corgi pelkäsi, että susikoira voi olla irti ja saattaisi jopa yrittää tulla heille Kotiin sisälle. Eli susikoira syöksyisi pahimmillaan, ikävimmillään ja harmillisimmillaan ovensuuhun Corgin eteen ja sen tehtävä olisi estää sitä tulemasta sisään ja puolustaa omaa ja Isännän reviiriä. Jos niin kävisi, että se joutuisi tähän ei-toivottuun tilanteeseen, se haukkuisi, se päätti niin, haukkuisi ehdottomasti, vaikka Isäntä sanoisi mitä.
Hissi kolahti alas, ovi aukesi ja susikoiran kynnet rapisivat rapun kiveyksellä. Kodin ovi oli toisin päin raollaan, joten Corgi ei nähnyt suoraan hissin edustalle, mutta se kuvitteli, että susikoira yritti kääntyä ja karata, tulla Kodin ovelle, mutta koiraa taluttamassa oleva teinipoika kuului käskyttävän sitä: ”Älä hypi. Alas. Alas!”
Corgi tiesi, että poika kuului susikoiran perheeseen. Se kuuli ja kuunteli, kun koirankynsien rapina etääntyi, ulko-ovi kävi ja äänet lakkasivat. Se kuunteli yhä, kun valot sammuivat rappukäytävässä. Siinä vaiheessa Isäntä tuli Eteiseen ja käveli suoraan ohi ovelle.
Mikä siellä meni?” Isäntä kysyi ja työntyi Corgin kuonon ohi rappukäytävään. Valo syttyi taas. Corgi päätteli, että Isäntä meni tarkastamaan oliko kännykkä latautunut? Oliko tilanne hallinnassa vai ei? Isännällä ei ollut kuitenkaan mitään mukana käsissään, kun hän palasi takaisin.
Sori”, Isäntä sanoi. ”Emme ole lähdössä minnekään. Ei huvita, jos ymmärrät, jos ymmärrät mitään.”
Corgi ei ymmärtänyt. Se oli valmis myöntämään sen.
Se seisoi edelleen vahdissa. Se unelmoi, ajatukset kiertelivät ja kaartelivat ja se unohti aina välillä olevansa vahdissa, mutta ei niin pahoin, että olisi laskeutunut pitkäkseen. Aina kun se oli vajoamassa unohduksen unenomaiseen tilaan, rappukäytävässä tapahtui. Siellä liikkui päiväsaikaan väkeä, vanhempia ja nuorempia ihmisiä, raskaasti liikkuvia paino-ongelmaisia ja puoliksi ilmassa rientäviä keijuja.
Corgi unohti silti tyystin susikoiran ja tajusi sen vasta, kun teinipoika palasi koiran kanssa. Silloin Corgi tajusi ja muisti heti oman virkansa. Se painoi päätä alemmas. Se kävisi susikoiraa koipeen kiinni ja purisi, jos tämä yrittäisi tulla lähelle. Ulko-ovi päästi tyypillisen avautumisäänen, päästi ovenavauksessa kaukaisia kadunääniä ovesta sisälle tulevan porukan mukana ja Corgi haistoi kauas susikoiran hajun, kuuli kynsien raapivan sileää portaikkoa ja kuuli susikoiran uikahtavan.
Hiljaa”, teinipoika komensi matalasti ja susikoira pysyi säädyllisen hiljaa, hissi piti oman äänensä, tuli alatasanteelle, ovi aukesi, koirankynnet rapisivat taas muutaman askeleen ajan, hissinovi sulkeutui, sen kuuli juuri ja juuri ja sitten hissi oli nousussa ja Corgi astui etutassut kynnykselle, työnsi pään ovenrakoon, käytävän puolelle ja valmistautui kuulemaan teinipojan ja koiran kulun ylempää portaikosta. Jotain ääniä kuului, vahvimpana oven kolahdus, kun se sulkeutui. Sen jälkeen tuli hiljaista. Sen jälkeen valot räpsähtivät pimeäksi ja Nuku katseli pimeään, pimeästä pimeään, Eteisen pimeästä käytävän pimeään, joista ensimmäinen oli syvempi ja varsinainen pimeä.

He tekivät oudon liikkeen ja lähtivät kaupalle ilman lastenvaunuja. Corgi-Lukukoira-Nuku käsitti sen, kun he lähtivät Eteisestä rappukäytävään. Vaunut eivät olleet päässeet koko päivänä ulos eikä ulkoilemaan. Corgi ei tiennyt lastenvaunujen tarpeista, mutta sen kävi silti sääliksi niitä. Se teki niin poikkeuksellisen tempun, että haukahti kerran kiinnittääkseen Isännän huomion.
Se tehosi. Yleensä haukkuminen tehosi aina. Isäntä pysähtyi kesken liikkeen. Hän oli työntämässä ovea kiinni, jätti sen kesken, tunnusteli taskuja, työnsi käden milloin mihinkin taskuun ja katsoi lopulta Corgia.
Kaikki mukana”, Isäntä vakuutti. ”Me käymme vain kaupassa. Me suremme Äitiä tällä tavalla. Muistatko sä vielä Äidin? Mä luulen, että sä pidit Äidistä, ainakin Äiti piti susta. Sä olit Äidille nätti koira. Nätti koira.”
He lähtivät menemään ilman lastenvaunuja. Talutushihna oli kuitenkin Corgin kaulassa, mutta liikkuminen ovissa, oven avauksissa ja myös muuten, oli erilaista. Jotain puuttui. Oliko se olennaista vai ei?
Corgi haistoi haisteltavat niin kuin aina ja Isäntä odotti eikä hoputtanut, mutta kun lastenvaunut eivät olleet mukana ja suojana, se tunsi puutoksen ja surua siitä. Oli kuin olisi menettänyt kaverinsa. Vaunujen suhteen Corgi olisi voinut puhua parhaasta kaverista. He olivat erottamattomat. Tietenkin olivat erikseen aamu- ja iltakävelyt, jolloin vaunut eivät olleet mukana, mutta ne olivat oma ohjelmanumeronsa. Lastenvaunuja ei otettu joka paikkaan mukaan, mutta aina, kun he tekivät pitempää matkaa, vaunut olivat itseoikeutetusti mukana. Siitä ei edes puhuttu.
Corgi koki tämän puutteen vakavana ja häiritsevänä. Sen teki mieli haukkua. Se tunsi hädän ja huolen sisässään. Se katsoi Isäntää ja odotti tämän tuntevan samoin, mutta Isäntä ei avautunut yhtä helposti. Tosin Isäntä ei puhunut muutenkaan tällä kertaa samalla lailla kuin yleensä, ei kertonut mitään pitkää, loputonta tarinaa astellessaan, vaan Isäntä oli tavallista hiljaisempi.
Ehkä se oli myös sitä suremista.
Tietyllä tapaa Isäntä puhui kyllä niin kuin ennen, mutta hän oli varautuneempi ja laskelmoivampi. Hänellä ei ollut tavanomaiseen tapaa liutaa asioita selvitettävänä koiraystävälleen.
Koiraystävä oli yksi nimitys, jota Isäntä käytti myös ja jonka hän lausui silloin tällöin Corgille: ”Kuulehan koiraystävä, sopiiko, että jäät vahtimaan lastenvaunuja, kun Isäntä käy apteekissa.”
Se oli yksi esimerkki, joka tuli Corgi-Lukukoira-Nukun mieleen. Apteekki oli paikka, jossa he eivät käyneet yleensä, eivät olleet käyneet, mutta sellainen erikoisliike, lähin oli olemassa Pasilassa heidän normaalilla reitillään. Nuku ei ollut kiinnittänyt siihen huomiota, ei ennen kuin muutama päivä sitten, toissapäivänä tai sitä edellisenä tai joskus viime viikolla, kun Isäntä pyysi sitä odottamaan ja vahtimaan lastenvaunuja: ”Koiraystävä, kuulehan, Isäntä poikkeaa apteekissa. Vahdi sen aikaa vaunuja.”
Ilman muuta. Se on selvä. Nämä ajatukset kävivät Corgin mielessä ja kun Isäntä hävisi apteekin ovesta, se katsoi ympärilleen ja hämmästyi, että he olivat tutuilla, omilla kulmilla. Tästä he kulkivat päivittäin mennen tullen. Corgi ymmärsi, että se ei seurannut näemmä aina niin tarkkana kaikkia tapahtumia, vaikka luuli niin. Tai ei tarkkaillut siinä mielessä, että pyrkisi muistamaan asioita ja paikkoja.
On monta tapaa katsoa.
Muistatko?” oli toinen kysymys, jota Isäntä peräsi Corgilta myös. Sitä tapahtui epäsäännöllisesti silloin tällöin.
Muistatko tämän paikan?” Isäntä saattoi pysähtyä ja kysyä jossain kadunkulmassa. Toisinaan Nuku muisti ja toisina kertoina ei, mutta se ei osannut sanoa sitä Isännälle. Se törmäsi mahdottomuuteen. Sen olisi pitänyt haukkua, mutta Isäntä ei olisi kuunnellut, vaan olisi käskenyt päinvastoin Nukua olemaan hiljaa. Joten Nuku ei voinut edes yrittää vastata.
Tietenkin kysymys saattoi olla retorinen ja silloin se ei olisi lainkaan kysymys.
Corgi ajatteli, että Emännän ja Tyttöjen luona sen verbaalinen tietämys oli kasvanut huimasti, mutta samaa kasvua ja kehitystä oli tapahtunut myös Isännän luona. Sillä oli ollut onni mukana, kun se oli päässyt sellaisten ihmisten luo ja hoiviin, jotka pyrkivät sekä huolehtimaan että sivistämään sitä.
Kaupalla Isäntä sitoi Corgi-Lukukoira-Nukun talutushihnan kiinni raskaaseen polkupyörätelineeseen.
Paikka”, Isäntä komensi ja jäi katsomaan ja odotti niin kauan, että Corgi laski takamuksen asvaltille. Maa oli edelleen kylmempi kuin oli ollut viime päivinä. Corgi huomasi vasta, että aurinko paistoi sentään. Se ei paistanut suoraan siihen, missä se istui takapää maassa, istui ja odotti ja vahti, vaikka mitään vahdittavaa ei ollut. Aurinko paistoi kauempana olevan talon seinään, seinän yläosaan ja Corgi mietti oliko paiste ollut olemassa jo silloin, kun he tulivat ulos omasta kerrostalorapusta vai liittyikö tämä pilvisyyden asteeseen?
Ihmisiä kulki sen editse sisälle kauppaan ja toisia tuli ulos. Ulostulevilla oli kaikilla pulleita muovikasseja tai kangaskasseja, joillain myös reppu selässä, mutta kantamusten koko vaihteli. Corgi katsoi ohikulkijoita, katsoi ajorataa kauempana, autoja, joita oli liikkeellä silloin tällöin, katsoi kaupan seinää ja älysi etsivänsä ja kaipaavansa parasta ystäväänsä, vaunuja. Aina ennen siniset, persoonalliset lastenvaunut olivat kulkeneet mukana ja ne olivat olleet siinä vierellä ja lähellä, turvallisina ja isoina. Niihin saattoi laskea. Ne olivat yhtä tukevia kuin kaikki kiinteät rakenteet, sillä erolla, että ne liikkuivat ja kulkivat samalla lailla kuin auto ja ihmiset ja koirat ja kanit, linnut.
Kun Corgi ajatteli lintuja, se katsoi uteliaana taivaalle, mutta lintuja ei ollut lennossa parhaillaan eikä niitä tepastellut maassa. Ei näkynyt puluja eikä varpusia. Se ei pohtinut syytä asiaan eikä jäänyt siihen ajatukseen, vaan käänsi huomion kaupan lasioveen, joka aukesi ja sulkeutui sitä mukaa kuin ihmisiä liikkui edestakaisin, katsoi ja odotti Isäntää. Ovi liikkui, se sulkeutui siinä melkein Corgin edessä ja avautui. Corgi kuuli sen äänen ja jos se katsoi muualle, sen piti kääntää heti huomionsa oveen, kun ovi liikkui suuntaan tai toiseen. Se ei tiennyt pitikö se ovesta vai ei? Se oli kahden vaiheilla. Se tunsi halua haukkua, mutta se ei ollut niin pakottava, että olisi ollut pakko nostaa kuononsa ja antaa ääni.
Isäntä palasi ja Corgi-Lukukoira-Nuku otti sen huojentavana muutoksena. Sillä olisi mennyt muuten hermot.
Emännältä meni tai oli mennä muutaman kerran peräkkäin hermot, mutta Corgi ei tiennyt mistä syystä tai kenen kanssa?
Nyt menee kyllä hermot näiden tossujen kanssa. Tytöt, heti tänne! Kummat tossut on kummat?”
Kummat tossut on kummat, toistui Corgin mielessä, kun kaupan ovi kävi ja Isäntä tuli siitä muovipussi käsipuolessa ja kyykistyi aukomaan talutushihnan solmuja.
Sitten he olivat taas liikkeellä ja Corgi oli hyvillään. Se tajusi tarvitsevansa liikuntaa. Sen elämä täyttyi liikunnasta ja toisaalta oli paikallaan pysyvä odottaminen, liittyneenä vahtimiseen ja paikan pitämiseen. Paikka tarkoitti aina sitä, että ei saanut lähteä minnekään. Sai liikkua, sai esimerkiksi juoda vettä vesikiposta, venytellä, oikoa koipiaan, mutta siinä se melkein oli. Paikka oli tarkkarajainen, vaikka se liittyi eri paikkoihin. Se oli selkeä juttu ja se ei ollut ollenkaan selkeä.
Paluumatka oli tapahtumaköyhä. Kaksi koiraa tuli vastaan, mutta siinä ei tapahtunut muuta. Huomaamattomat tervehdykset tai lähinnä huomioimiset puolin ja toisin.
Corgi-Lukukoira-Nuku oli malttamaton. Sillä oli kiire päästä takaisin sisälle. Pelko ja hermostus lakkasi vasta, kun Isäntä oli avannut esteinä olevat ovet yksi kerrallaan ja he palasivat Kotiin Eteiseen ja Corgi näki ja haistoi, että lastenvaunut olivat siellä yhä. Se ymmärsi pelänneensä, että vaunut olisivat hävinneet tällä välin. Pelko oli turha ja tarpeeton. Se ymmärsi sen hyvin, mutta vasta näin jälkikäteen, vasta tässä vaiheessa, kun se pääsi varmistumaan asiasta omin aistein.
Ulkolenkki väsytti Corgia poikkeuksellisesti. Sillä oli jano, joka tykytti nielussa, mutta se kesti sen mieluummin kuin meni Komeron kaasunhajuun vesikipolle. Se unohti puoliksi olevansa janoinen tai paremmin sanoen päätti unohtaa sen ja laskeutui ja paneutui pitkäkseen aivan kiinni lastenvaunuihin, jotka helisivät ja natisivat, kun Corgin kylki osui niitä vasten. Se kohotti äkkinäisesti päänsä ja jäi odottamaan ja kuuntelemaan huomauttaisiko Isäntä siitä, mutta tämä pysyi hiljaa, paitsi että Isäntä liikkui Huoneessa, sytytti valon lyhtyyn ja istui sängylle. Nuku katsoi miestä. Isäntä silitti peittoa kädellään tai Nuku luuli ensin niin, mutta Isäntä oikoi hapsuja, veti sen jälkeen käsityökorin sängyn alta ja Nuku antoi pään painua ja sulki silmänsä. Se nielaisi, janotti yhä, mutta sen oli silti hyvä olla siinä, riittävän hyvä eikä se aikonut nousta heti uudestaan. Kaikki mikä oli, voisi odottaa.
Korvat valvoivat kuitenkin. Huoneesta kantautui kahina, saksien ääni, kun ne leikkasivat matonkuteesta pätkiä. Corgi oli nähnyt sen kaiken ennen ja tiesi miltä puuha näytti. Alkuaikoina Isännän luona se oli seurannut Isännän tekemisiä ja askarruksia samalla innolla kuin se oli tottunut seuraamaan ja olemaan mukana ja osallisena Emännän ja Tyttöjen päivittäisissä puuhissa, mutta nykyisin sitä ei kiinnostanut enää yhtä paljon.
Corgi-Lukukoira-Nuku kuuli selvästi sen pienen, rauhallisen, rauhoittavan ja tunnistettavan kahinan, kun Isäntä veti matonkudetta suoraksi ja odotti seuraavaa, terävämpää rapsahdusta, kun sakset leikkasivat kuteen poikki ja metalliset saksenleuat viilasivat ja hioivat toisiaan vasten. Saksien sivalluksen ääntä alkoi odottaa. Ensin se ei tuntunut miltään, mutta pitemmän päälle se tuntui hampaissa ja päänluussa. Corgi ei tiennyt pitikö se siitä tai mitä se piti siitä? Sillä oli ollut samanlaisia tuntemuksia aiemminkin.
Se tiesi, että kun Isäntä sai saksittua mieleisen määrän kuteita nauhoiksi, Isäntä silitti ja oikoi niitä kädellään sängynpeitettä vasten, keräsi ne yhdeksi kimpuksi ja vei mukanaan Komeroon ja otti lyhdyn matkaan. Siellä Isäntä valmisteli nauhat, maalasi niihin symboleita ja jätti ne kuivumaan.

>>>jatkuu>>>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti