Kaunis kesäpäivä

keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Päiväkirja

20.5.2020


Haltiat herättivät minut aamuyöstä ennen kellonsoittoa. Mainitsen tästä aina silloin tällöin. Mieli kirjoittaa siinä tilassa. Tänään ajatus leijaili aineettomana Kaksi tiikerintaljaa -fiktiossa, sen solmu- ja käännekohdissa ja sen jälkeen toisena ohjelmanumerona tässä blogin seuraavan päivän kirjoituksessa.
Tajusin puolinukuksissa, että on virheellistä sanoa, että mieli kirjoittaa, se puhuu ennemmin. Henkilöt puhuvat päässäni ja tarinan minä tai kertoja puhuu itsekseen, pitkää monologia. Se on siis puhetta, ei kirjoitusta. Ensin oli puhe ja vasta perässä syntyi kirjoitus.

21.5.2020
Kuvittelin, että joudun pitämään muuton takia väliä Kaksi tiikerintaljaa -käsikirjoituksen teossa. Onneksi ei. Olen kirjoittanut sitä päivittäin kahden kuukauden ajan. Tänään on menossa sivu 192.
Jatkan sitkeästi. Ensin aamurupeama puoli kuudesta seitsemään. Sitten kauppareissu ja käynti uimarannalla. Välttämätön liikunta. Tänään oli seitsemän metriä pohjoistuulta ja aallot vaahtoharjaisia. Tuuli pieksi pyyhkeen ja vaihtovaatteet lepattamaan vaakana, mutta se ei estä uimasta.


Keskipäivällä jatkan kolmea päiväkirjaa – tavallista, kaunokirjoituspäiväkirjaa ja Kaunis kesäpäivä -blogin päivittämistä. Pakkaan muuttoa varten vasta iltapäivällä ja illalla.
Lukeminen jää tässä tilanteessa välistä ja samoin ääneen lukeminen. Televisiota katson ja katsomme myöhäisillasta jonkin filmin tai dokumentin. Sen jälkeen istumme hetken parvekkeella ja puhumme niitä näitä.

22.5.2020
Tipit -tarina, käsikirjoitus päättyy tänään. Tarkistin ajankohdan, jolloin kirjoitin sen - viime vuoden lopussa. Pidin sen tallessa tämän vuoden maaliskuuhun asti, jolloin lähetin sen muutamille kustantajille arvioitavaksi. Lähetin samalla kolme eri käsikirjoitusta, kaikki novelleja tai pienoisromaaneja. Olen saanut kohteliasta palautetta muutamalta kustantajalta, mutta ei mitään suurta innostusta.


Kun aloitimme Helenan kanssa Kaunis kesäpäivä -blogin vajaa kaksi kuukautta sitten, pidin selvänä, että liitän siihen myös tekstinäytteitä. Tipit valikoitui ensimmäiseksi. En ajatellut etukäteen, että julkaisisin sen pala palalta kokonaan, mutta näin on käynyt. Olen antanut tekstille mahdollisuuden. Olen tehnyt siitä kirjallisen ympäristötaideteoksen.

23.5.2020
Kotirusakko on loikkinut viime päivinä sekä etu- että takapihallamme. Se on ollut liikkeellä aamulla, kun päivä on jo valjennut ja keskipäivällä ja alkuillasta. Eilen kun tulimme rannalta rusakko loikki suojatien poikki.
Kanadanhanhiparilla oli neljä kuoriutunutta poikasta. Eilisen ja toissapäivän tuulet olivat kasanneet mätänevän kaislankorsivyön rantaan. Seassa oli särkyneitä linnunmunia. Ehkä ne ovat naurulokkien pesistä joutuneet veden varaan ja ajautuneet maihin.


Toista päivää aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Kesä koitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti