Kaunis kesäpäivä

maanantai 4. toukokuuta 2020

Päiväkirja

4.5.2020
Muutama ilta sitten katsoimme Helenan kanssa elokuvan Tanssii susien kanssa. Puhuimme siitä seuraavan päivän aamuna. Meistä molemmista elokuva oli hyvä ja tasapainoinen. Hallittu. Se ei tuntunut liian pitkältä eikä venytetyltä. Hienoa oli myös, että intiaanit puhuivat elokuvassa omaa kieltään. Intiaanit oli esitetty ja tuotu esiin ymmärtävämmin, luonnollisempina ja autenttisempina kuin perinteisesti lännenelokuvissa. Yksinäinen susi oli hieno myös. Yksinäisen miehen suhde hevoseensa ja hevosen suhde mieheen. Ihmisen suhde eläimiin ja luontoon.








Toissailtana katsoimme dokumentin Grateful Dead -yhtyeestä, jossa ohjelmassa oli Bob Weir lähikuvassa. Tämä musiikkimies ja kitaristi ei ollut naureskeleva, piloja laskeskeleva huulenheittäjä, vaan vakava ja totinen persoona. Hiukset ja parta olivat jo harmaantuneet, mutta silmissä oli ajatusta. Filmikoosteista päätellen hän jatkaa musiikin tekoa ja esiintyy yhä.



5.5.2020
Aamulla ennen kuin lähdimme kaupalle Helena katseli googlen säätietoja. Tuulta oli sen mukaan oliko se nyt kahdeksan vai yksitoista yksikköä. Se oli ristiriidassa tai epäsuhdassa sen kanssa mitä olin kertonut olevan ilmatieteenlaitoksen sivuilla, kaksi metriä sekunnissa. Vei puoli minuuttia ennen kuin jähmeä aivokoneisto kääntyi ja muistin jalat. Amerikkalaiset puhuvat jalkoina, ei metreissä.
Tähän liittyy tositarina vuosikymmenien takaa. Moninkertainen seiväshypyn maailmanennätyksen haltija Sergei Bubka ylitti ennätysten tiellään myös kuusi metriä, pyöreän siistin lukeman ja korottaessaan rimaa eri kilpailuissa, säännöstellen sarjatulostamistaan hän ylitti aikanaan myös kunnioitettavan lukeman kuusi yksi nolla. Sattumalta olimme palaamassa joltain reissultamme Helsingistä kotikulmille ja ostin junalukemiseksi ja kotiinviemiseksi englanninkielisen sanomalehden asemahallista. Osui olemaan amerikkalainen journaali. Siinä oli Bubkan kuva. Hän oli tehnyt uuden maailmanennätyksen, hypännyt tasan kaksikymmentä jalkaa. Se oli rajapyykki. Ensimmäinen ihminen ylitti riman kahdenkymmenen jalan korkeudessa. Metrijärjestelmän sentteinä se on 610. Jalka on metreiksi muutettuna 0,305. 30,5 senttimetriä on yksi jalka. Tuuma on jalka jaettuna kahdellatoista eli kaksi ja puoli senttimetriä ja karva päälle.

6.5.2020
Matkustimme bussilla Lappeenrannan Sammonlahdesta Taavettiin katsomaan vuokra-asuntoa. Se oli sopiva meille, joten teimme sopimuksen ensi kuun alusta ja nyt olemme päässeet mukaan muuttosirkukseen muun kulttuuririennon ohessa. Keväällä on aina uusi alku ja uusi alku tietää kevättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti