Kaunis kesäpäivä

tiistai 12. tammikuuta 2021

Terveisiä Taavetista

12.1.2021  




 

Kirpeää pakkassäätä. Tuuli pöllytti vitilunta ja viima puri poskiin. Olimme varhaisessa ja jouduimme odottelemaan muutaman minuutin kaupan aukeamista.

Kaksi tiikerintaljaa -käsikirjoituksen toinen kirjoituskerta on edennyt sivulle 240. Eilen tein neljäkymmentä sivua poistoja. Olin ohittanut kohdan, jossa juoni eroaa alkuperäisestä käsikirjoituksesta ja vanha teksti, joka työntyi kirjoituksen edellä alkoi häiritä – joten kävin tekstin läpi loppuun asti, poimin talteen parhaat lauseet, leikkasin ja siirsin hännille ja poistin sen jälkeen poistamistani. Käsikirjoitus kutistui reiluun kolmeensataan sivuun. Käsikirjoitus hengittää, se laajenee ja supistuu. Se siis elää.

Ääneenluvussa ovat John Irvingin kirjan Minä olen monta viimeiset sivut. Tänään saamme sen päätökseen. Tarinassa päähenkilö on ikääntynyt, keski-ikäistynyt ja vanhemmasta päästä alkavat tutut kuolla. Lisäksi aids ilmaantuu vainoamaan seksihurjastelijoita ja Irving kertoo ja kuvailee tyypillisiä kuolemia, pitkälle edennyttä keuhkokuumetta, keuhkojen vajaatoimintaa, suonensisäistä ravinnonsyöttöä ja vähittäistä nälkiintymistä. Rankkoja kuvauksia.


13.1.2021

Ensimmäinen kirja, jonka luin tänä vuonna ja samalla ensimmäinen, jonka luin ääneen, oli John Irvingin Minä olen monta. Hyvä kirja ja hyvin kirjoitettu. Se tuntui Garpin maailman rinnakkaisteokselta, samat maisemat ja samantapainen henkilögalleria, mutta painotus meni toisin. Minä olen monta käsittelee avoimesti seksuaalisuutta ja sen eri muotoja. Koen sen osin omaelämänkerrallisena – pitää paikkansa tai ei – ja Garpin maailma taas verhoutuu symbolisemmaksi, koska kirjailija ei uskalla vielä avautua. Näin tulkitsen. Olen lukenut Irvingiltä aiemmin teoksen Neljäs käsi, mutta en muista siitä mitään. Kaipa se oli kelpo kirja.

Talvimyrsky jatkuu ja koettelee. Ulkolenkin jälkeen viihtyy sisällä lämpimässä. 



14.1.2021

Aamulla pakkasta oli talon mittarissa kuusitoista astetta ja nyt kahdeksantoista. Eilen illalla huomasimme parvekkeella, kun katselimme pakkautuneen lumen muodostelmia parvekelaseja vasten ja parvekkeen sisälle lasien raoista kertynyttä lumenhöytyä – huomasimme kuolleen pulun, joka oli siivet puoliksi auki laseja kiertävällä ikkunanaluspellillä, seinän tuntumassa. Tuuli oli varistanut lumet melkein kokonaan pois siltä sivulta ja kasannut sitä toisaalle ja siinä oli nyt kuollut pulu. Oliko se pudonnut siihen katolta? Mietimme oliko lintu kuollut vanhuuttaan, omia aikojaan vai paleltunut tai saanut jonkin taudin? Hain netistä tietoja lintujen eliniästä. Rengastetuista linnuista on tietoja Luomus -sivustolla. Tilastomerkintä kertoo vanhimman kesykyyhkyn eläneen kymmenen vuotta, kuukausia ja päiviä.  



Myöhemmin illalla seurasimme jalkapallon cup-otteluita. Juventus tarvitsi jatkoajan selvitäkseen voittajana. Mahtiseura Bayern München oli reissannut Kielin vieraaksi koleampiin, merellisiin oloihin. Ensimmäisellä puoliajalla München teki kaksi maalia, mutta ennen taukoa Kiel kavensi. Toisella puoliajalla Kiel tasoitti lukemat lisäajan lisäajalla viimeisessä hyökkäyksessä. Siinä vaiheessa vihmoi lunta. Lumentulo oli vähäistä, mutta näki, että kentällä tuuli. Jatko-ottelu oli maaliton ja edessä rankkarikilpailu. Bayern Münchenin maalivahti ja kapteeni Neuer juoksi käymään jossain. Mies näytti kylmettyneeltä. Molemmat maalivahdit olivat kankeita. Kaikki viisi rankkarien ampujaa onnistuivat. Seuraava, kuudes Münchenin pelaaja epäonnistui tai Kielin maalivahti onnistui. Mutta Kielin pelaaja upotti vuorollaan pallon maaliin, pikkujoukkueen kannattajat riemuitsivat, kun Bayernin miehet astelivat päät painuksissa suoraan pukuhuoneeseen. En tiedä, ehkä he eivät kätelleet tuomareita tai voittaneen joukkueen pelaajia? Sellaista on urheilu.


 15.1.2021

Pakkasta on talon mittarissa 28 astetta kello 8:25. Eli se voi kylmetä vielä lisää, kun päivä sarastaa.

Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanin osassa Vanki kirjailija kertoo kaupustelijoista, jotka huutelevat kadulla omia tarjouksiaan. Kadun ääniä. Kalanmyyjät huutavat ja mainostavat omia tuotteitaan, veitsenteroittajat ja kattilanpaikkaajat tarjoavat palveluksiaan ja vuohipaimen kiertää vuohineen myymässä maitoa. Varsinaiset maitotytöt kiertävät jakamassa maitopulloja ja leipomon lähetit juoksuttavat patonkeja asiakkaille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti