Kaunis kesäpäivä

keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Kun kuu kääntää kasvot(45)

   >>>jatkuu>>> 














Viimeinen lukusessio”, jatkoin puheen tuottoa. ”Teen niin, että lausun julki hajanaisia viime hetken ajatuksia ja mietelmiä ja kuuntelen ne läpi, teen tarvittavat korjaukset ja vastaavat, lähetän tallenteen Kakelle, sinulle Kake ja sen tehtyäni suljen tämän tietsikan, keitän ehkä teetä vaihteeksi ja käyn parvekkeella nähdäkseni onko pilviverho repeytynyt vai ei ja miltä maailma näyttää noin muuten? Avaan kenties television.”

Olin hiljaa hetken ennen kuin jatkoin: ”Minua ei huvita puhua enempää. Minua ei huvittaisi enää edes lähettää tätä viestiä, mutta teen sen kuitenkin, kun tuli luvattua. Yksi olennainen syy on se, että saanpa sanoa sinulle Kake viimeiset terveiset. Toivon vain, että kello ja kellonaika ei harppaa tällä välin kerrasta ja kerralla uuteen ulottuvuuteen ja karkaa minulta ja koko maailmalta. Eli toivon, että ehdit lukea tämän tarinan. Harmi, että se on näin pitkä. Harmi, kun en tiivistänyt sitä ajoissa. Ihminen on sellainen lörppö. Juttua tulee, vaikka siinä ei olisi mitään järkeä.”

Mietin kaksi sekuntia: ”Rakkaat terveiset Jenniltä. Nähdään.” 



ARKISTOLIITE


Arkistoin ylläolevan radioviestin, joka on lähetetty Maasta. Se on sadaskahdeksas tähän mennessä vastaanotettu, epävirallinen yksityishenkilön yhteydenotto avaruuslentomme aikana, joten numeroin sen sillä numerotunnuksella. Viesti on vastaanotettu syyskuun kahdeskymmenes päivä vuonna 2028. Se on toistaiseksi ensimmäinen ja ainoa suomenkielinen eli lähetetty kotimaastani. Kielen takia kiinnostuin siitä ja luin sen vapaa-ajalla ja päätin kirjoittaa siihen liitteeksi muutaman sanan omasta puolestani.

Nimeni on Frans Lohja. Olen astronautti, marsnautti ja huolehdin muun muassa avaruusaluksemme ravintohuollosta. Siihen liittyvät ruokatarpeista huolehtimisen ohella myös juoma- ja käyttöveden huolto ja käymälätekniikan seuranta ja huolto. Nämä kuuluvat suljetun vedenkierron välttämättömyyksiin.

Tämän akselinsa ympäri hallitusti pyörivän, osapaineistetun avaruusaluksen nimi on Mars 2028. Numerotunnus viittaa lähtövuoteen Maa -planeetalta kohti Marsia. Kalenterissamme on menossa matkavuorokausi 76. Olemme kalenterin osalta synkronissa maanpäällisten kalentereiden kanssa eli seuraamme maan aikaa. Matkamme on lähestymässä planeettojen Maa ja Mars puoliväliä. Tiedottava radioyhteys maanpäällisen lennonjohdon ja Mars 2028 -aluksemme välillä tapahtuu vaihdellen kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen minuutin jaksoissa edestakaisin ympäri vuorokauden. Olemme siltä osin hyvin ja riittävästi perillä maan tilanteesta ja seuraamme koko miehistö sitä hyvin huolestuneina.

Olemme maailman kaikkien aikojen ensimmäinen retkikunta Maasta menossa Marsiin. Alunperin riski- ja epävarmuustekijät on tiedetty suuriksi. Keskustelua on käyty siitä onko mahdollista palata Marsista takaisin Maahan? Koska tästä ei ole ollut takeita edes ennen nykyistä vaaraa siitä, että Maa -planeetta voi joutua törmäystilanteeseen, ei tietenkään ole voinut olla, meidän marsnauttien koulutuksessa on ollut ylimääräisenä, vaikka pakollisena, psyykkinen valmistautuminen tulevaan kuolemaan avaruudessa ja elämän ja omaisten menettämiseen. Nyt tiedossa oleva todennäköinen Maa -planeetan törmääminen lähes planeetankokoisen asteroidin kanssa muuttaa asioita myös täällä Marsia kohti vaeltavalla avaruusaluksella. Jos maa tuhoutuu, paluu maahan ei ole olemassa enää edes vaihtoehtona. Silloin olemme täällä avaruudessa niin omillamme kuin olemme.

Koko Mars 2028 miehistö on myötätuntoisina hengessä mukana maan kohtalonhetkissä. Meillä kaikilla marsnauteilla on vanhempamme, isovanhempamme ja myös veljemme ja siskomme, keillä on ja erilukuinen joukko kaukaisempia sukulaisia ja ystäviä ja naapureita, joiden kaikkien tiedämme ja pelkäämme olevan nopean, sukupuuttoon päättyvän tuhon partaalla. Spekuloimme mahdollisuudella, että tähänastiset tietokonelaskelmat ovat virheelliset, vaikka se tuntuu epätodennäköiseltä. Toivomme sitä silti.

Jos maapallo tuhoutuu, emme saa siitä avaruusasemallemme mitään varsinaista tiedotusta. Se, että ei tule ilmoitusta, pitää kuitenkin sisällään tuhon merkityksen. Me kuulemme jatkossa maan ottavan yhteyttä luotaimeen siinä tapauksessa, jos pahin ei tapahdu ja asteroidi ohittaa myös tällä toisella kerralla maan ilman törmäystä.

Toistaiseksi ja kirjoittaessani parhaillaan tätä alkuperäisen viestin liitettä radioyhteys maan ja Mars 2028 -avaruusaseman välillä on toiminut normaalisti. Jatkuva edestakainen viestinnän virta. Täällä kaukana avaruudessa, irti kaikesta, se tuntuu kuin turvallisilta sydämenlyönneiltä. Korostan, että kukaan tällä aluksella ei toivo edes unissaan, että maa tuhoutuisi.


Tämä avaruusalus tai -asema, enemmän pitäisin sitä jälkimmäisenä, on koottu samalla tavoin ja samalla periaatteella kuin ISS -avaruusasema, joka kiertää radallaan maapalloa. ISS on rakennettu vähitellen toimittamalla maan ilmakehän läpi planeetan ulkopuoliseen avaruuteen materiaalia kantoraketein kuorma kerrallaan. Se kokemus, jota on saatu ISS:n rakennustyöstä on auttanut ja helpottanut Mars 2028 -avaruusaseman rakentamista.

Olemme jatkuvasti virallisesti yhteydessä sekä Maan viranomaisiin ja lennonjohtoon että myös ISS -asemalla parhaillaan toimivaan miehistöön. Koemme olevamme jälkimmäisten kanssa samassa tilanteessa sikäli, että olemme molemmat ryhmät avaruudessa, poissa maan pinnalta, vaikka ISS on parhaillaan aivan toisessa ja vakavammassa mitassa välittömässä vaaravyöhykkeessä. Kansainvälisen avaruusaseman miehistöltä olemme saaneet, tietty rajoitettu valanvannoneiden piiri ja alalle vihkiytyneet astronautit, marsnautit ja ylin avaruushenkilökunta, parhaan kuva- ja seurantamateriaalin vajaan vuoden takaisesta asteroidin lähiohituksesta. Kyse on siis Rangersista. Nimi on lehdistön antama ja suuri yleisö puhuu siitä sillä nimellä. 

Olen samassa tilanteessa kuin Jenni Susa Aito, maannaiseni, jonka avaruusasemalle toimittama ja saapunut pitkä radioviesti huokuu kauttaaltaan sitä epätietoisuutta kelle hän on kirjoittamassa oikeastaan näitä huomioitaan? Kuka on se joku tai jokin, joka vastaanottaa viestin ja lukee sen ja kykeneekö lukija avaamaan viestin? Viestin avaaminen on vaikea tehtävä ja se vaikeutuu entisestään, jos sisältö ei ole järjellinen. Ihmisen viesti toiselle ihmiselle on helpommin avattavissa ja arvattavissa kuin jos kyborgi tai tietokoneanimisti saa ihmisen formuloiman viestin ratkaistavakseen.

Miehistö. Se sana tuli mieleen jälleen, kun mainitsin Jenni Susa Aiton, jonka tunnen ja tiedän vain nimeltä. Meillä on täällä Mars 2028 -avaruusasemalla matkaamassa kahdeksan marsnautin kansainvälinen miehistö, kuusi Yhdysvaltain kansalaista, yksi kanadalainen ja yksi suomalainen, joista seitsemän miestä ja yksi nainen. Englanniksi Crew ei erottele sukupuolia. Minun suomeksi käyttämäni miehistö -termi on tarkoitettu vain suomenkieliseen käyttöön ja käytännön sananvaihtoon. Tämä selvyyden vuoksi.

Oma osuuteni yhtenä miehistössä on lähinnä se, kuten jo kerroin, että toimin puutarhurina ja huoltomiehenä. Aikoinaan koulussa kiinnostuin yli kaiken tietotekniikasta ja hakeuduin työharjoitteluun Kalifornian San Diegoon, yksityiseen robottiteknologiaa kehittävään ja valmistavaan yritykseen. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun olin kirjoittanut ylioppilaaksi Suomessa ja jonka jälkeen halusin pitää työteliään sapattivuoden. Vietin sapattivuoteni Amerikassa. 

>>>jatkuu>>>




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti